Bilo bi idealno da uvek imamo dovoljno novca da možemo da menjamo izgled našeg doma kad to poželimo, no, kako većina nas nije Bil Gejts (šalimo se malo, ne zamerite), uglavnom moramo da se zadovoljimo sa komadima koje već imamo. 

To znači da uglavnom prođu godine pre nego što odlučimo da zamenimo nameštaj, pogotovo kada se radi o većim komadima poput sofe u dnevnoj sobi. 

Stara sofa može da izgleda instant bolje.
Unsplash/Sidekix Media 

No, to ne znači da svom starom dvosedu ili trosedu ne možete dati novi look, gotovo kao da ste kupili novi model nameštaja. Uz par trikova i stari kreveti mogu da dobiju svežiji, moderan izgled, a najbolje od svega je što vas to neće koštati previše niti vam oduzeti previše vremena. 

Gratis savet #1

Zapamtite da će svaki komad nameštaja "sinuti" ukoliko ga dubinski očistite, te ovo može biti prvi korak u vraćanju "starog sjaja".

1. Navlake

Navlake su najlakši način da staroj sofi "udahnete" novi život. U radnjama se mogu pronaći univerzalne, rastegljive, ili ih pak možete sašiti po meri. Bilo kako bilo, ovako nešto instant osvežava nameštaj, i najbolje od svega je što se većina može prati u mašini. 

2. Prostirke

Ukoliko ne možete da nađete odgovarajuće navlake za krevet poslužiće i prostirke koje danas možete da nađete gotovo na svakom koraku. Igrajte se dezenima, materijalima, bojama... 

3. Popravite volumen u jastucima

Kada sofe dugo koristimo, sasvim je normalno da se određeni jastuci "udube", odnosno izgube volumen. Zato je preporuka da ih s vremena na vreme dopunite, a punjenja za jastuke mogu se naći po veoma povoljnim cenama, tako da neće oštetiti vaš budžet.

4. Mix and match ukrasni jastuci

Ukrasni jastučići su oduvek bili sjajan način da u dnevnu sobu unesete toplinu i razdraganost. Kombinujte materijale i dezene za efektniji look, ili se pak igrajte oblicima. Sve je dozvoljeno! 

Bonus savet #2

Jako je bitno da pre nego što krenete sa redizajniranjem omiljenog kreveta, popravite delove koji nisu u dobrom stanju. To znači trimovati ili ušiti poderane delove, ili zameniti elemente poput nogara koji nisu u najboljem stanju.

5. Prebačeno ćebe

Možda ste primetili na fotografijama uglednih časopisa o uređenju, da su preko većine sofa i kreveta u dnevnim sobama prebačena ćebad, što prostoru daje cosy feeling. Ovako nešto može biti sjajna vodilja da izmenite kauč, i da mu date moderniji look.

6. Police iza kreveta

Instalirajte police iza samog kreveta kako biste dali prostoru novu dimenziju. Ovo je ujedno način da dnevna soba izgleda veće, ali i da sama sofa dobije stylish prizvuk.

Bitno je i ono oko sofe

Ne zaboravite da je bitno i ono što je oko sofe. Tako ćete zaokružiti kutak i naglasiti ga. Fotografije, slike, pleteni detalji... biljke... tepisi, prostirke... sve to može dati dnevnoj sobi "skuplji" izgled, te ne prežite od toga da oplemenite prostor ključnim detaljima.

Bonus video:

Kako da za malo novca preuredite terasu u boho kutak  tiktok /homedecor4you_