Kada planirate da kupite stan, idealno bi bilo da pronađete baš ono što vama treba, za novac koji posedujete. No, kako je situacija na polju nekretnina potpuno nerealna poslednjih godina, ne čudi što toliko mnogo ljudi ostaje u malim stanovima dok nešto "ne iskrsne" ili dok se uslovi ne promene.

Manji prostor uglavnom znači i više guranja, ali šta ako ne mora tako da bude? 

Ukoliko bacite pogled na trendove u uređenju prostora videćete da je sve više onih koji kopiraju Japance, koji su poznati po pametnom koripćenju prostorija. Upravo jedan ovakav primer privukao nam je pažnju i poslužio kao sjajna inspiracija za pametni i možda i najbitnije - ne previše skupo renoviranje.

Naime, jedna petočlana porodica kupila je u predgrađu Pariza zapušten, jednoiposoban stan od svega 50 kvadrata. Međutim "magijom" stručnjaka, ovaj mali prostor opremljen je tako da sve bude potaman, i da svako ima prostor za sebe.

Sada odiše jednostavnošću, lepotom i skandinavskim elementima. Kada je kupljen, stan je bio jednosoban i zapušten, ali rušenjem zida koji je delio hodnik i dnevnu sobu, dobijen je dodatni prostor.

Na samom ulazu u stan nalazi se visoki orman koji deli hodnik od dnevne sobe, a dnevni boravak je komforan, svetao i prostran, sa sofom koja sadrži fioke u kojoj su skladištene knjige. Sav nameštaj je pravljen po meri u istim nijansama i sa istim materijalom - svetli drveni parket i drveni polirani borov nameštaj, piše Sensa.

Renoviran stan od 50 kvadrata.
printscreen/youtube/NEVER TOO SMALL 

U kuhinji velikim delom dominiraju drveni elementi u kojem su skriveni kfrižider i kuhinjski aparati, kao i prostor za skladištenje. U sklopu kuhinje nalazi se i trpezarijski sto koji može da se razvuče kako bi se dobilo do 8 mesta za sedenje. Izgled kuhinje i trpezarije uklapa se u dizajn celog stana. Iz kuhinje se preko tri stepenika ulazi u malu radnu sobu, odnosno kancelariju.

U stanu su napravljene dve spavaće sobe, od kojih se posebno po uređenju ističe dečija u kojoj je jedan krevet smešten ispod stepeništa, a do drugog se dolazi merdevinama. Za drugi krevet je iskorišćena prednost visokih plafona, pa je smešten u gornjem delu sobe.

Stan od 50 kvadrata.
printscreen/youtube/NEVER TOO SMALL 

Kupatilo je podeljeno na dva nivoa, u prvom je lavabo prostor za skladištenje i veš mašina skrivena u ormanu, a u drugom toalet i tuš.

Jedan od glavnih trikova za uštedu prostora u ovom stanu jeste to što su sva vrata klizna, pa to može biti jedna od vodećih ideja koju možete iskoristiti u svom malom domu.

Pogledajte ovaj svetao i pametno organizovan stan od 50 kvadrata u galeriji u nastavku - možda vas inspiriše da napravite promene u svom domu.

printscreen/youtube/NEVER TOO SMALL Pogledajte kako je preuređen stan od 50 kvadrata

s

ds

Bonus video:

Stil za ljude koji vole slobodu TikTok/the.rosie.home