Visoki plafoni su gotovo neizbežni element u starim buržoaskim stanovima. Koncept je podjednako popularan i u modernoj arhitekturi, posebno ako je reč o poslovnim zgradama, ali možemo reći da to nije uobičajena pojava u standardnim stanovima koji su ovde izgrađeni u poslednjih 20 godina. Ekonomičnost prostora je prva prepreka, jer je zapremina koja se penje praktično neupotrebljiva, osim što doprinosi luksuznom utisku.

Kako stvoriti iluziju visokog plafona? TikTok/hansloreidesign

Bez obzira na razloge zbog kojih u prosečnom stanu ne vidimo visoke plafone, stvaranje iluzije visine doprinosi utisku većeg prostora, uopšteno. Stoga su sledeći trikovi koje deli dizajner enterijera Hans Lorei na TikTok-u univerzalno primenljivi i mogu biti korisni svima koji žele da se poigraju proporcijama. 

Svetle boje

Prvi "trik" je izbor svetlih boja. Ovo je dobro poznato pravilo koje važi u manjim prostorima. Poenta je da unesete više svetlosti u prostor, a svetli zidovi reflektuju više svetlosti.

Reflektujuće površine

Ideja iza ovog saveta je ista kao kod izbora svetlih boja. Unošenje reflektujućih površina u prostor, kao što su velika ogledala ili zrcalni zidovi, automatski povećava količinu svetlosti u prostoru. Pored toga, dizajner savetuje da plafone ofarbate bojama visokog sjaja za neočekivani i stilski efekat.

Stvaranje dubine

Postoje dva jednostavna načina da proširite dimenziju dubine u prostoru. Prvi se odnosi na pozicioniranje nameštaja. Ako sofu odmaknete od zida, stvorićete utisak da iza nje ima više slobodnog prostora. Drugi način je pozicioniranje osvetljenja. Nemojte se oslanjati samo na plafonsko osvetljenje, jer ono čini vaš prostor manjim, već pokušajte da postavite više podnih i stonih lampi kako biste prostoru dali više dimenzija.

Zavese i tepisi

Zavese su veoma očigledan saveznik u stvaranju iluzije visokih spratova. Kroz sve dizajnerske savete uvek se provlači jedan jednostavan trik, a to je da zavese postavite samo nekoliko centimetara niže od visine plafona. Za generalno veći utisak o prostoriji, izaberite tepih u dnevnoj sobi koji „štrči” nekoliko centimetara ispod svakog komada nameštaja u prostoriji.

 Bonus video

Trik sa ogledalo za uređenje enterijera Instagram/mr.harry.white