Kada je reč o uređenju doma, sigurni smo da znate da nekad čak i minimalne izmene mogu potpuno da promene prostor. Dekorativni elementi, zavese, biljke, tepisi i staze... u trenutku će dati osveženi izgled sobama.

A kada smo kod tepiha i staza, interesantno je da i samo pozicioniranje istih može učiniti da vaš prostor izgleda uređenije, elegantnije... kao da ste angažovali profesionalce. 

Tako da, nevezano da li se spemate da pazarite nove tepihe ili samo želite da za "nula dinara" promenite izgled stana, donosimo trikove koji će olakšati uređenje vašeg doma. 

Veličina tepiha

Dizajneri savetuju da tepih uvek bude veći od nameštaja, gde je to moguće, odnosno da je isti organizovan unutar same podloge. To znači da ćete preko iste moći da stavite i sto i stolice ili pak ugaonu garnituru i druge elemente poput fotelje ili stočića. 

Ipak, ovako nešto je izvodljivo uglavnom ako imate veći stan. Za manju kvadraturu birajte tepihe koji će se "podvući" do pola ispod spoljnih elemenata - dakle, ispod sofe ili garniture, fotelja, tako da su nogice nameštaja na podlozi

Veći tepisi za veći stan

Ukoliko želite da vaša soba izgleda veće i prostranije, savet je da birate upravo tepihe koji će zauzimati centralni deo prostorije, tako da nameštaj može da "legne" preko, ostavljajući jednak prostor sa svih strana. Takođe je dobro da ih centralno postavite.

Nameštaj u centru tepiha

Ovako nešto često praktikuju stučnjaci, jer prostorije izgledaju elegantnije, kao sa naslovnica. Dakle, ukoliko birate jedan veći tepih i pozicionirate ga tako da stoji u sredini sobe, nameštaj, sofa, stočić... treba da stoje unutar istog. Nameštaj koji je odmaknut od zidova takođe doprinosi utisku veće prostorije, tako da je i to veliki plus.

Ukoliko nemate dovoljno veliki tepih, savet je da tepih "izvučete" ispred sofe ili garnuture, a da su fotelja i stočić pozicionirani u njegovom centru.

Pročitajte još: 7 BOJA ZA DNEVNU SOBU KOJE ĆE DECENIJAMA BITI U TRENDU: Svi će misliti da ste platili dizajnerima da vam urede stan

Postavite tepihe ili staze na delove gde se više prolazi

Ništa ne smanjuje cenu stana kao pohabani podovi, a popravka istih mogla bi vas koštati mnogo novca. Zato je preporuka da postavite staze na delove kojima se dosta prolazi poput hodnika, kuhinje i slično.

Rotirajte tepihe

Ukoliko nemate dovoljno velike tepihe, rotirajte ih i "podvucite" ispod nameštaja. 

Takođe, kombinovanje podloga, kožnih tepiha i slično, daće dinamiku prostoru. 

Isto možete postići i ako tepih izmestite iz fokusa dnevne kao poseban element kao na primeru u nastavku.

Ne plašite se kombinovanja tepiha

Dizajneri enterijera savetuju da ne zazirete od kombinovanja više tepiha. Na Zapadu je popularno da se postavljaju tepisi preko itisona za "ušuškaniji" izgled.

Takođe, nećete pogrešiti i ako kombinujete različite teksture i dezene koji nisu identični, ali se uklapaju jedan sa drugim, te na taj način akcentujete prostor.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Ikea ogledalo Instagram/karo_urzadza

Izvor: Wanted J. S.