Uređenje doma je lična stvar, što znači da ono što se sviđa jednom, ne znači nužno da će biti lepo i drugome. Neko voli nude palete boja, minimalizam, drugi teži domu sa mnoštvom detalja, treći voli moderan enterijer, četvrti tradicionalan...

Međutim, nevezano koji stil preferirate, određene greške mogu dovesti do toga da vaš dom izgleda zastarelo, čak i ako ste možda upravo zamenili komade nameštaja, prekrečili u određenu boju i slično.

Dizajneri enterijera često podsećaju kolika je moć detalja, te koliko i samo jedna stolica, tepih ili zid mogu promeniti izgled soba, te podići ili spustiti cenu celog stana.

Bilo da je to prenatrpan prostor, plastične police ili komadi u određenoj boji, neadekvatne tapete ili slično, ovo su razlozi zbog kojih vaš dom možda izgleda passé.

1. Prenatrpan prostor

Ma koliko da volite detalje i pune police svega i svačega, negde bi ipak trebalo povući crtu. Jako je bitno biti umeren, naročito ako želite da vaša soba izgleda elegantnije i luksuznije.

Prenatrpane police mogu učiniti da dom izgleda zastarelo, te je savet da čuvate ukrase i dekoraciju koja vam zaista znače ili pak da ih rotirate, vraćajući dinamiku prostoru.

2. Mikro trendovi

Mikro-trendovi koji su popularni jednu sezonu i potom padaju u zaborav su jedan od načina da svom domu spustite cenu. Ovo se naročito odnosi na dekoraciju u elemente od veštačkih materijala, poput plastike, veštačkog krzna i slično. 

Zato je uvek preporuka da birate elemente koji su od prirodnih materijala, i koji su, naravno, kvalitetniji. 

3. Nedostatak boje ili obrazaca

Nude ili svetli tonovi u uređenju mogu izgledati dobro, ali u isti mah, mogu učiniti prostor previše sterilnim i zastarelim. Vreme kada su bili na ceni stanovi bez bilo kakvih kontrasta je davno iza nas, te se nemojte plašiti da šemu boja "razbijete" detaljima koji će doprineti dinamici i učiniti prostor modernijim i prijatnijim.

4. Nameštaj u kompletu

Još jedna stavka koja može učiniti da dom izgleda zastarelo je nameštaj "u kompletu". A to znači, sofa, fotelja, tabure... sve iz iste linije... ili pak ormari, police i slično. 

Nema potrebe da se sve "slaže". Dopustite sebi razigranost i kombinujte različite komade nameštaja. Dovoljno je da, primera radi, ugaona garnitura bude u jednom stilu, a samo fotelja ili tabure u drugom, da dobijete potpuno drugačiji, moderno uređen prostor, koji asocira na ono kako izgledaju domovi najbogatijih ljudi.

5. Previše akcentovani svi zidovi

Ovo se posebno odnosi na prešarene tapete. Vremena kada su sobe od poda do plafona bile izlepljene istim šarama davno su iza nas. 

Umesto toga, savet je da akcentujete jedan zid, te da ne preterujete sa dezenima.

6. Nedostatak umetničkih slika/fotografija ili kopije

Slike, fotografije, grafike... najlakši su način da ukrasite svoj dom i da mu instant podignete cenu. Naravno, savet je da dela ne "nabacate" na zidove, već da osmislite kako ih postaviti tako da komplementiraju prostor. 

Da li ćete kombinovati crno-bele fotografije, umetničke slike... samo je na vama. Jeftina dela mogu se naći na gotovo svim bazarima, ili pak jednostavno možete izraditi drage fotografije ili uramiti postere koji vam se dopadaju. 

No, jako je bitno da ne kačite kopije slika, jer izgledaju jeftino. Ne postoji ram koji će učiniti da jedna, primera radi, ištampana Mona Liza izgleda skupo.  

7. Stara rasveta

Još jedna stavka na koju treba obratiti pažnju je i stara rasveta. Džabe i lep tepih, novi kreveti i nameštaj ukoliko imate staru, passe rasvetu, lampe koje ne rade, sa abažurima ili detaljima koji nisu u trendu godinama. 

Loše svetlo nikada nije bilo u modi, te je savet da dotrajale lustere i lampe zamenite klasičnim modelima ili, ukoliko ste vešti, da stare svetiljke sredite i prilagodite.

Pročitajte još: NEOČEKIVAN TREND KOJI SE VRAĆA NA VELIKA VRATA U 2024: Tapete su "must" u stanovima kojima želite da podignete cenu

8. Previše boja

Kao što je na listi manjak boja u enterijeru, tako problem može biti i kada ih je previše. Na prvom mestu, to može učiniti da se osećate nelagodno, gotovo anskiozno u sopstvenom prostoru, naročito ako je u pitanju soba u kojoj provodite najviše vremena. 

To ne znači da treba da se odreknete boja, već samo da ih prilagodite.

9. Popcorn plafoni  

Plafoni ili zidovi sa teksturom poput nekada slavnog "španskog zida", odavno su zastareli, te čak i da imate u stanu najmoderniji nameštaj, ovako nešto instant će spustiti cenu svakom enterijeru.

10. Prejako svetlo

Baš kao što je bio slučaj sa premalo i previše boje u enterijerima, isto pravilo važi i za premalo ili previše svetla. Sve to utiče na "cenu" stana. 

Prejako svetlo podseća na vremena kada smo bili osuđeni na samo jednu vrstu rasvete, i može biti veoma zamorno za vid, te je preporuka da koristite i mekše svetlo, naročito u večernjim satima.

11. Matchy-match dezeni

Ovde je slična priča kao sa setovima nameštaja. Vremena kada su fotelja i sofa morale da budu istog dezena, ili pak svi tepisi u kući, jastuci ili slično, stvar su daleke prošlosti, te dozvolite sebi razigranost motivima i eksperimentišite.

12. Tipografska dekoracija

I na samom kraju, nešto što je do skora moglo da se vidi u svakom domu. Znate one natpise - "Home sweet home" i slično? Ovako nešto bilo je glavni trend početkom 2000-ih, a sada bi ipak trebalo da ostane u prošlosti, gde i treba. 

Mnogi su voleli da ovakvu dekoraciju imaju u kuhinji i slično, a ukoliko ne možete bez ovakvih ukrasnih detalja, savet je da ih zamenite modernim posterima koji će dodatno oplemeniti prostor i dati mu mladalački duh.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Ikea ogledalo Instagram/karo_urzadza

Izvor: Wanted J. S.