Čvrsto verujem da način na koji uređujete svoj dom govori mnogo o tome ko ste vi kao osoba. Pitanje je da li govori ono što želite. Lako je prihvatiti sve trendove koje vidite na mreži i pokušati da rekreirate dizajne vaših omiljenih influensera, ali ako zaista želite da vaš dom bude odraz onoga ko ste, važno je da odvojite vreme da shvatite svoj lični stil dekorisanja. Slično kao kada je u pitanju vaša garderoba, pronalaženje vašeg stila zahteva malo razmišljanja i zdravu dozu pokušaja i grešaka. Ali kada se potrudite da stvorite prostor koji zaista izgleda i oseća se kao vi, naći ćete mnogo više radosti i ponosa u svom domu.

Ako se borite da prebrodite preplavljenost dizajnerske inspiracije i pronađete ono što vam se zapravo sviđa, na pravom ste mestu. Nastavite da čitate za najbolje savete o tome kako da pronađete svoj lični stil dekorisanja.

1. Uzmite u obzir svoje preferencije i interesovanja van uređenja doma

Jedan od najboljih načina da odredite koji stilovi dekora vam se sviđaju zapravo nema nikakve veze sa ukrašavanjem. Da biste dobili širu sliku o svojim preferencijama, pogledajte druge aspekte svog života van svog životnog prostora. Vaš ormar je odlično mesto za početak. Da li je vaša garderoba neutralnija ili je puna jarkih boja? Postoje li određeni materijali ili uzorci koje posebno volite?

Pored toga, razmislite o svim hobijima koje imate i kako volite da provodite svoje vreme. Možda ste najsrećniji kada ste sklupčani na kauču sa knjigom ili kada ste napolju okruženi prirodom. Možda volite da štedite ili putujete i vidite svet. Omiljena boja, tema ili vaše interesovanje mogu lako poslužiti kao polazna tačka za ceo vaš stil dekorisanja.

2. Odaberite nekoliko reči koje opisuju vaš stil

Pre nego što uđete na Pinterest i počnete da čuvate svaku sliku na koju naiđete, korisno je da imate nekoliko ključnih reči koje će voditi vašu pretragu. Razmišljajući o preferencijama koje ste identifikovali u prethodnom koraku, smislite 3-4 reči koje opisuju vašu ličnost ili stil. Razmišljajte široko i fokusirajte se na jednostavne pojmove, kao što su šareno, moderno, prirodno, udobno ili retro. Zatim uključite te reči dok tražite inspiraciju ili počnete da kupujete.

3. Potražite inspiraciju za dizajn

Kada dobijete osnovno razumevanje boja i motiva koji vas privlače, sada je vreme da počnete da prikupljate inspiraciju. Idite na Pinterest i napravite mood board sa enterijerima koje volite ili kreirajte folder sačuvano na Instagramu u koji ćete dodati sliku svaki put kada vidite sobu koja vam se sviđa na svom feedu. Kada sakupite nekoliko desetina inspirativnih slika, pogledajte svoje sačuvane slike i kritički razmislite o tome šta tačno volite na svakoj slici. Da li je to kombinacija boja? Vrsta nameštaja ili aksesoara? Raspored ili arhitektura prostora? Identifikujte specifične elemente zbog kojih vaše srce zaigra svaki put tako da ćete tačno znati šta da tražite kada počnete da ukrašavate svoj prostor.

4. Pregledajte kako sada izgleda vaš dom

Sledeći korak u otkrivanju vašeg stila ukrašavanja je da pogledate kako vaš prostor trenutno izgleda. Čak i ako još nije potpuno u vašem stilu ili još nije „gotovo“, sagledajte ono sa čime trenutno raspolažete da biste identifikovali postojeće stvari koje volite. Od kojih komada nameštaja ili dodataka nikada ne biste mogli da se rastanete? Koji predmeti najviše opisuju vas ili se uklapaju u vašu idealnu estetiku? Sa druge strane, koje su to delovi kojih biste se rado rešili? Analiza vaših simpatija i nesviđanja u vašem trenutnom prostoru može vam pomoći da razjasnite koji elementi odgovaraju vašem ličnom stilu, a koje treba promeniti.

5. Ukrasite i ponovo ukrasite

Na kraju, vreme je da svoje ideje i inspiraciju sprovedete u delo. Ponovo stilizujte stavke koje već posedujete, uređujte delove koje više ne volite i isprobajte nove stilove dok idete. Dekorisanje je fluidan proces koji se može stalno menjati tokom vremena, tako da se nemojte plašiti pokušaja i grešaka dok ne shvatite šta vam najbolje odgovara. Ako ste zabrinuti da ćete u međuvremenu potrošiti bogatstvo, potražite komade na popustima, buvljacima ili maloprodajnim prodavcima. Ne morate da trošite tonu novca da biste napravili dom koji volite, zato počnite sa pristupačnim promenama i napredujte do većih investicionih delova dok ne steknete više poverenja u svoj lični stil.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Stan art direktorke Cosmopolitana Instagram/abby.silverman


Izvor: Wanted V.P.