Ne znamo za vas, ali nama je spavaća soba omiljeno mesto u stanu, naročito kada imamo slobodan dan. Ništa nije slađe nego kada se "razvlačite" po krevetu celi dan... 

I baš iz tog razloga, jako je bitno da vaša spavaća soba bude uređena tako da vam je sve "potaman". To je kutak gde možete da imate svoj mir, 5 minuta samo za sebe, te je važno da ovu prostoriju maksimalno iskoristite. 

Zato smo izdvojili vodeće trendove koji su na radaru svetskih dizajnera enterijera i koji će potpuno transformisati vašu spavaću sobu i učiniti je prijatnijom za boravak (i spavanje), počev od posetljine, preko svetla, pa sve do izbora nameštaja i dekoracije.

1. Pruge

Najpopularniji dezen kada je reč o posteljini su definitivno pruge. Ne samo što će lepo izgledati na krevetu, već i podsvesno asociraju na san, što može pomoći da se brže uspavate.

Kada govorimo o boji, to prepuštamo vama, jer su podjednako popularne i mat i sjajne verzije iste boje, kao i šareniji modeli.

2. Smanjite svetlo

Spavaća soba treba da bude mesto gde vam je prijatno, gde odmarate, a ne gde vam se po glavi mota posao ili obaveze. Prva stvar koja drastično menja utisak je svetlo, te dizajneri savetuju da u sobu unesete stone ili podne lampe, a sve kako bi se dobio taj ambijentalni efekat.

Posebno su popularne kugle i sferne svetiljke, koje će ne samo dati meko svetlo, već će i izgledati moderno.

3. "Monastic bed" je glavni trend

Kada govorimo o popularnim trendovima uređenja spavaće sobe nemoguće je ne spomenuti "monastic bed". "Monaška soba" je prirodni produžetak minimalističkog dizajna, usredsređena na čiste linije, jednostavne komade nameštaja i neutralne boje. U prevodu, "monastic bed" je raj za minimaliste koji žele red u svojoj spavaćoj sobi.

4. Ili se jednostavno igrajte dezenima 

Sa druge strane, u trendu je i "ušuškavanje" spavaće sobe. To znači da, ukoliko ste pristalice maksimalizma, možete kombinovati dezene, komade nameštaja, biljke i dekoraciju, a sve u cilju da vaša spavaća soba dobije svoj pečat.

Pročitajte još: KUPATILO KAO U HOTELU SA 5*: 5 saveta za renoviranje, JEFTINI DETALJI čine razliku

5. Veliki stočici i noćni ormarići

Ova stavka verujemo da će mnoge oduševiti. Realno gledano, nikada dosta mesta za sve potrepštine (naročito ako imate veću bjuti rutinu). Zato su sada dizajnerima u fokusu veći stočići ili, ukoliko za tako nešto nemate mesta, pametniji načini odlaganja, ugradni plakari ili ostave.

6. "Ogradite" krevet

Takozvani "bed nook" je postao takođe jedan od popularnijih trendova. Reč je o načinu da krevet izdvojite od ostatka sobe bilo zavesom, odnosno baldahinom, bilo policama i slično. Mogućnosti su beskrajne, a na ovaj način dobijate na privatnosti i dodatnoj "ušuškanosti".

7. Uzglavlje za krevet

Uzglavlja su možda i najlakši način da potpuno promenite izgled vašeg kreveta. U trendu su različiti modeli, te se traže plišana, rebrasta, tapacirana itd... Dobro izgledaju i klasične drvene varijante, a tražena su i ona koja imaju skrivene police. Na taj način dobijate još prostora.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Ideje za uređenje kupatila TikTok/ whataboutdesign

Izvor: Wanted J. S.