Spavaće sobe tako lako postaju mesto za odlaganje nebrojenih (često suvišnih) stvari, stvarajući nepotreban nered i gušeći prostor namenjen odmoru i kvalitetnom spavanju.

Međutim, logično je i da ćemo teško doći do željenog revitalizirajućeg sna i stanja opuštenosti ako smo okruženi razbacanim stvarima, sa kojima često ne znamo ni šta da radimo.

Rešenje? Bolja organizacija prostora gde je sve na svom mestu, a vama ostaje soba koja postaje prava oaza mira i vaše pravo utočište!

Uklonite sve što ne pripada spavaćoj sobi

Za početak uklonite sve što ne pripada ovoj prostoriji; od prljave robe preko dečijih igračaka do odeće koja pripada ormanu.

„Stvorite pravila o tome koje stvari ćete držati izložene u spavaćoj sobi - odeću, nekoliko knjiga, proizvode za negu kože? Ili možda želite da zadržite stvari koje su vam potrebne za posao ovde? Šta god da odaberete, važno je da uvek znate zašto ga držite u spavaćoj sobi i gde mu je mesto“, objašnjava Džoana Brumberger, stručnjakinja za unutrašnju organizaciju.

Uklonite sve što ne pripada spavaćoj sobi
Unsplash/ Collov Home Design 

Shvatite svoj (i partnerov) organizacioni stil

„Jedan od najvećih izazova za klijente je kada partneri nemaju istu viziju organizacije prostora. Ključno je razumeti svoje i tuđe želje i napraviti zajednički plan za održavanje čistoće prostora“, kaže Brumberger.

Ona savetuje da je dobro početi od odlaganja odeće i dogovoriti se hoćete li je odmah pospremati u orman ili biste radije imali odvojen kutak namenjen za odlaganje, a potom možete zajednički dogovoriti šta ćete odlagati na pojedine stolove i ormariće.

Očistite ormar i pod

Odeća zauzima skoro najviše prostora u spavaćoj sobi i često završi bačena na krevet ili nasumično nagomilana u ormanu. Stoga, počnite od najjednostavnijeg i oslobodite se svega što vam nije potrebno!

Reciklirajte odeću koja ima nepopravljivu štetu i mrlje koje se ne mogu ukloniti i poklonite ili donirajte komade koji više nisu deo vašeg stila.

spavaća soba
Unsplash/ Nathan Van Egmond 

„U ormare i fioke stavite samo onu odeću koja vam trenutno pristaje, koju volite da nosite i koja je sastavni deo vaših svakodnevnih kombinacija. Ako imate još stvari koje se nadate da ćete nositi u nekim prilikama u budućnosti, uredno ih odložite na kraj ormana, u podrum ili ispod kreveta i tako oslobodite prostor za svoje omiljene komade', napominje stručnjakinja dodajući da vertikalnim vešalicama i policama možemo uštedeti mnogo prostora .

Konačno, u slučajevima kada apsolutno nema prostora, skloni smo da stvari odlažemo na pod i tu se u trenutku nakupe papiri, cipele, torbe i razna roba. Ali samo sa čistim podom možete računati na prozračnu i umirujuću prostoriju, naglašava Baumberger.

Gde sa kozmetikom?

I dok se većina kozmetike nalazi u kupatilu, nema mnogo proizvoda koji će završiti na noćnom ormariću. Proverite sve što je isteklo i uklonite one koje ne koristite dovoljno često da ih držite pored uzglavlja, a ostavite samo one za koje znate da su vam neophodne za svakodnevnu upotrebu.

Jednom kada odlučite gde se šta nalazi u spavaćoj sobi, možete odabrati odgovarajuće vešalice, korpe i kutije za odlaganje da biste postigli osećaj harmonije i pripadnosti.

Izaberite zatvorene komade nameštaja

Ako spavaću sobu koristite i kao kućnu kancelariju, izaberite stolove sa fiokama kako biste što više stvari sklonili iz vida, gde bi vas inače podsećale na sve zadatke koje tek treba da obavite.

Računajte na to da će zatvoreni ormari i komadi za odlaganje stvari uvek izgledati urednije od staklenih ili otvorenih i, u krajnjem slučaju, lakše ćete „sakriti“ nered i nagomilavanje odeće u njima.

Konačno, kako bi vaša spavaća soba ostala pravo utočište, zakažite raspored čišćenja koji će sprečiti nakupljanje i prenatrpanost, a vašu omiljenu sobu održavati čistom, prozračnom i besprekorno umirujućom.

Izvor: tportal.hr