Doktor Majkl Greger, autor knjige How Not to Die, promoviše pristup ishrani zasnovan na naučnim istraživanjima i naglašava važnost jedenja cele biljne hrane. Njegova preporuka uključuje jedenje raznovrsnog voća, povrća, integralnih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i semena, piše VegInspired.

On smatra da je važno konzumirati ovih 10 vrsta namirnica, a pored njih ukazuje i na značaj vežbanja i zdravih pića, poput vode i zelenog čaja.

1. Mahunarke

Mahunarke kao što su pasulj, sočivo, slanutak i grašak su odlični izvori proteina, vlakana i drugih hranljivih materija. Preporučuje se njihovo redovno uključivanje u ishranu.

2. Bobice

Bobičasto voće, kao što su borovnice, maline, jagode i brusnice, bogate su antioksidansima kao što su flavonoidi, antocijanini i vitamin C. Takođe sadrže značajne količine vlakana, koja mogu podržati zdravlje probave, regulisati šećer u krvi, sniziti holesterol i promovisati sitosti.

3. Ostalo voće

Voće je odličan izvor vitamina, minerala, vlakana i fitonutrijenata koji su važni za održavanje zdravlja. Svaka vrsta voća nudi svoj jedinstveni skup hranljivih materija, tako da je važno da jedete raznovrsno voće kako biste bili sigurni da dobijate sve hranljive materije koje su vam potrebne. Jabuke, banane, kruške, smokve i jagode samo su neke od vrsta čija se konzumacija jako preporučuje.

jabuka i kikiriki puter
Unsplash/ eiliv aceron 

4. Zeleno povrće

Zeleno povrće je bogato vitaminima (kao što su vitamin A, vitamin C, vitamin K i folna kiselina), mineralima (kao što su gvožđe, kalcijum i kalijum) i drugim hranljivim materijama kao što su vlakna, antioksidansi i fitokemikalije.

5. Klice kupusa

Kupus je izvor vitamina A, K, C, B6, folata, kalcijuma, kalijuma, bakra i mangana, koji su ključni za različite funkcije u telu, uključujući zdravlje kostiju, imuni sistem, krvni pritisak i drugo.

6. Ostalo povrće

Različite vrste povrća, kao što su šargarepa, krompir, tikvice, paradajz, itd., pružaju različite hranljive materije kao što su vitamini, minerali, vlakna, antioksidansi i fitonutrijenti. Jedenje raznovrsnog povrća obezbeđuje unos svih hranljivih materija neophodnih za održavanje zdravlja.

seme lana
Pexels/ Vie studio 

7. Seme lana

Laneno seme je jedan od najbogatijih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina, koje su takođe esencijalne masne kiseline važne za zdravlje srca, mozga, očiju i kože.

8. Orasi

Orašasti plodovi su bogati zdravim mastima, proteinima, vitaminima i mineralima. Neki od njih, poput oraha, takođe su izvor omega-3 masnih kiselina. Osim toga, dobro je konzumirati bademe, lešnike, pistacije itd.

ovsena kasa za zdrav dorucak
Shutterstock 

9. Začini (kurkuma)

Kurkuma se može koristiti kao začin u raznim jelima, uključujući kari, supe, sosove, priloge, pića i smutije. Može se koristiti i kao dodatak ishrani u obliku dodataka ishrani.

10. Cela zrna

Umesto prerađenih žitarica, kao što su beli hleb ili beli pirinač, preporučuje se konzumacija celih žitarica kao što su smeđi pirinač, hleb od celog zrna i integralne žitarice kao što su kinoa ili ječam.

Bonus video

Obrok salata od povrća I avokada  tiktok/ rebeccaaleigh

Izvor: Sensa.hr