Doručak je jedna od onih stvari koje ili volite ili mrzite. Neki ljudi ne mogu da funkcionišu bez obilnog obroka ujutru, dok drugi ne mogu da izdrže da ne jedu ništa do ručka.

Šta god da želite da doručkujete, jedna stvar koju još uvek pokušavamo da shvatimo je šta tačno treba da jedemo za doručak? Koliko god da su naše ambicije da namažemo avokado i jaja na tostu svakog jutra, stvarnost je obično da uz jutarnju kafu uzmemo pecivo, ali ovo je verovatno najgora stvar koju bismo mogli da uradimo.

„Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem šećera, kao što su peciva i žitarice za doručak sa visokim sadržajem šećera ili voćni jogurti, nisu idealni za doručak jer mogu da povećaju nivo glukoze u krvi, zbog čega ćete se brže osećati gladnim“, nutricionistkinja Jenna Hope kaže Glamour.

Pa, šta bi trebalo da jedeš? Hope kaže da se teži ka hrani sa visokim sadržajem proteina i vlaknima sa jednim ili dva izvora voća i povrća. Još uvek niste sigurni? Pročitajte naš vodič u nastavku.

Koja je najgora hrana za doručak?

Uopšteno govoreći, najgora hrana koju možete jesti za doručak je bogata šećerom i malo vlakana i proteina. To je zato što vas neće zasititi do ručka, objašnjava Lara Buckle za Glamour. Neke od ovih namirnica uključuju:

Slatke žitarice: „Mnoge žitarice za doručak su bogate dodatnim šećerima, što može doprineti povećanju telesne težine, povećanju nivoa šećera u krvi i smanjenju energije kasnije u toku dana“, objašnjava Buckle.

Peciva: „Peciva poput kroasana mogu biti bogata rafinisanim ugljenim hidratima i dodatkom šećera. Ona mogu pružiti brzi energetski podsticaj, ali to je često kratkotrajno, što kasnije dovodi do gladi.

granola
Shutterstock 

Prerađeno meso: „Slanina, kobasice i drugo prerađeno meso imaju visok sadržaj zasićenih masti i mogu sadržati aditive i konzervanse. Redovno konzumiranje ovih proizvoda može doprineti srčanim oboljenjima i drugim zdravstvenim problemima.

Kafa ili čaj sa šećerom: „Pice za doručak puno šećera i sirupa, kao što su caramel latte ili zaslađena ledena kafa, mogu doprineti prekomernom unosu kalorija i porastu šećera.

Voćni sokovi: „Iako je celo voće generalno zdrav izbor, voćni sokovi mogu biti bogati šećerima i nemaju vlakna koja se nalaze u celom voću.

Doručak sa niskim sadržajem vlakana: „Neke pločice za doručak se prodaju kao zdrave, ali mogu biti bogate dodatkom šećera i malo vlakana.

Aromatizovani jogurti: „Jogurti sa ukusom često sadrže dodane šećere i veštačke arome.

Možda će vas zanimati: ZDRAVE PRŽENICE ZBOG KOJIH ĆETE ZAUVEK PRECRTATI PEKARE: Imaju samo 186 kalorija, a ukusne su kao da imaju 1.000

Koja je najbolja hrana za doručak?

Buckle objašnjava da dobro izbalansiran doručak uključuje mešavinu makronutrijenata - ugljenih hidrata, proteina i zdravih masti - kao i vitamina i minerala. Neki primeri uključuju:

Ovsene: „Ovsene pahuljice su bogate rastvorljivim vlaknima, koja pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i dužem osećaju sitosti. One takođe obezbeđuju složene ugljene hidrate za trajnu energiju."

Grčki jogurt: „Grčki jogurt je bogat proteinima, što pomaže u obnavljanju mišića i sitosti. Takođe sadrži probiotike koji promovišu zdravlje creva i kalcijum za zdravlje kostiju.

grčki jogurt sa voćem
Pexels/ pixabay 

Jaja: „Jaja su odličan izvor visokokvalitetnih proteina i esencijalnih hranljivih materija poput holina. Ona vam mogu pomoći da ostanete siti i da vam obezbede trajnu energiju tokom jutra.”

Bobičasto voće: „Borovnice, jagode i maline su bogate antioksidansima, vitaminima i vlaknima. One dodaju prirodnu slatkoću i doprinose opštem zdravlju.”

Orašasti plodovi i semenke: „Bademi, čia semenke, laneno seme su dobri izvori zdravih masti, proteina i vlakana.

Avokado: „Avokado je hrana bogata hranljivim sastojcima bogata mononezasićenim mastima, koje su zdrave za srce. Takođe obezbeđuje vlakna i razne vitamine i minerale.

Smoothie: „Dobro izbalansiran smuti sa voćem, povrćem,
Grčki jogurt i izvor zdravih masti (kao što su puter od orašastih plodova ili avokado) mogu pružiti brz i zgodan doručak sa raznim hranljivim sastojcima.

Da li treba da jedete isti doručak svaki dan?

Još jedan faktor kada je u pitanju ono što doručkujete svaki dan, koliko vremena zapravo imate za pripremu navedenog doručka. Dok radite od kuće može značiti da možete da napravite omlet, ponekad vam je potrebno samo nešto da zgrabite i odete kao overnight oatmeal- i potpuno je u redu jesti istu stvar za doručak svaki dan.

„Možete jesti isti doručak svaki dan ako je to hranljiv i izbalansiran obrok koji zadovoljava vaše potrebe u ishrani“, objašnjava Backle.

Međutim, ona dodaje da diverzifikacija doručka može pomoći da se poveća unos hranljivih materija i spreči dosada za doručak.

„Od suštinskog je značaja dati prioritet opcijama bogatim hranljivim materijama, uključujući mešavinu proteina, zdravih masti, vlakana i ugljenih hidrata“, dodaje ona. „Ako uživate u jednostavnosti i praktičnosti određenog doručka, ali želite da budete sigurni da dobijate različite hranljive materije, razmislite o tome da tokom vremena napravite male izmene ili dodatke u obrok (kao što je zamena preliva za ovsene pahuljice). Na kraju, ključ je pronaći ravnotežu koja radi za vas, s obzirom na vaše prehrambene potrebe, preferencije i način života."

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Jaja na oko sa feta sirom TikTok/eattastedine


Izvor: Wanted A.N.