Svake nedelje popodne, s nestrpljenjem očekujem svoju nedeljnu kupovinu namirnica. Postoji nešto u kupovini namirnica što vas čini zadovoljnim za celu nedelju, ali i osećajem postignuća. Zahvaljujući nekim korisnim promenama i savetima, možete transformisati sam način kupovine namirnica, a time i ishranu. Čitajte dalje kako biste saznali trikove koje zdrave žene uvek koriste prilikom kupovine namirnica.

1. Naprave plan pre odlaska u prodavnicu

Lutanje po odeljcima bez ikakve sličnosti sa spiskom namirnica može biti skupo i vremenski zahtevno. Sastavljanje spiska za kupovinu će vas spasiti od kupovine hrane koja na kraju bude bačena, ali će vam pomoći i da odredite koje namirnice možete koristiti za više obroka, posebno ako kupujete samo za sebe. Plus, bićete efikasniji dok kupujete i kada pripremate obroke.

2. Nikada ne kupuju gladne

Svima nam se desilo: Završili ste sa radom za dan i bliži se večera, ali shvatite da nemate hrane u kući. Onda jurite do prodavnice samo da biste završili sa raznoraznim sitnicama (tj. više šećernih i slanih grickalica u korpu koje verovatno ne trebate) za trenutno zadovoljstvo. Kako biste izbegli kupovinu koja se sastoji uglavnom od nezdravih namirnica (i skoka šećera u krvi), pokušajte da planirate svoju kupovinu namirnica nakon što ste već imali ceo, izbalansirani obrok. I vaš novčanik će vam biti zahvalan.

pexels-cottonbro-studio-3737611.jpg
Pexels/ cottonbro studio 

3. Kupuju sezonske namirnice

Naša tela prirodno žude za voćem i povrćem koje je u sezoni, i važno je poštovati to. Konzumiranje sezonskih namirnica podržava potrebe vašeg tela, bolje je ukusa, hranljivije je, i ekonomično. Kupovina na lokalnoj pijaci umesto u prodavnicama je siguran način da pronađete lokalne i održive proizvode. Čak i ako kupujete u lokalnom lancu prodavnica izaberite organske namirnice u sezoni.

4. Čitajte etikete na hrani

...Ali ne mislimo na praćenje kalorija (najzdravije žene znaju da je zdravlje o obilju hranljivih sastojaka, ne o ograničavanju kalorija); mislimo na razumevanje kvaliteta hrane. Čak i ako je neki proizvod reklamiran tradicionalno "zdravim" pridevima poput "prirodno", "bez glutena", ili "bez šećera", mogu postojati i drugi sastojci koji nisu baš zdravi, poput dodatih šećera ili hemikalija. Prednje etikete koje tvrde zdravstvene tvrdnje mogu biti obmanjujuće, čineći vas da verujete da je proizvod zdraviji od istog proizvoda koji nema marketinške fraze na svom pakovanju kada zapravo nije.

pexels-sarah-chai-7262899.jpg
pexels-sarah-chai- 

5. Ne potcenjujte smrznuto voće i povrće

Iako smatram da je odeljak smrznutih proizvoda jedan od najluksuznijih odeljaka u prodavnici (smrznuta pizza i sladoled uvek me zovu), takođe sadrži i neke skrivene dragulje, poput smrznutog voća i povrća. Pravedno je pretpostaviti da je sveže voće i povrće najbolje, ali istraživanja su pokazala da smrznuto voće i povrće mogu imati podjednako mnogo vitamina - a ponekad i više - od svojih tek ubranih plodova. Pošto spanać koji ste kupili ne traje jako dugo, imati neko smrznuto povrće i voće pri ruci dobro dođe za brzu pripremu zdravog obroka u svakom trenutku. Plus, trajaju dugo (povrće i voće mogu trajati do godinu dana, zavisno od toga šta su), pa se ne morate brinuti da će se brzo pokvariti.

6. Biraju domaće meso i mlečne proizvode

Znate onu izreku, "Vi ste ono što jedete"? Pa, to ne bi moglo biti relevantnije nego kada je reč o kupovini mesa i mlečnih proizvoda. Sve životinje nisu tretirane ili hranjene na isti način; važno je pažljivo birati životinjske proizvode. Prerađene vrste proteina, poput prerađenog mesa kao što su kobasice i slanina i "lažno meso" proizvodi, mogu uključivati aditive i konzervanse koji mogu narušiti zdravlje creva. S druge strane, životinjski proteini iz kokoši uzgajane na paši, govedine uzgajane na ispaši, ribe ulovljene u divljini i drugih organskih izvora sadrže visoke hranljive vrednosti i ne izazivaju upale kao što vidimo kod prerađenog mesa uzgajanih na farmi. Da, kupovina organske hrane i one sa ispaše je skuplja, ali ovo je jedno od područja u kojem se većina stručnjaka slaže da vredi ulagati. Pročitajte etikete i kupujte lokalno kad god je to moguće.

pexels-sarah-chai-7262889.jpg
pexels-sarah-chai- 

7. Znaju gde treba da uložiti naspram gde se može uštedeti

Možda imate mentalitet da zdrava ishrana mora biti skupa, ali to nije nužno tako. Kao i sve u životu, birate gde ćete otvoriti novčanik nasuprot gde ćete uštedeti. I kupovina namirnica nije izuzetak. Razmislite o tome da više platite za organske i mesne proizvode sa ispaše, mlečne proizvode, i ulja visokog kvaliteta (razmislite: avokado i ekstra devičansko maslinovo ulje). Što se tiče gde možete uštedeti, kupujte orašaste plodove i semenke na veliko, smrznutu ili konzerviranu morsku hranu i generičke proizvode brenda prodavnice poput sušene paste, bistri, i preliva.

8. Biraju zdrave i zasitne grickalice

Kada planiramo obroke unapred, obično mislimo da planiramo obroke unapred, ali kada smo gladni oko 3 sata popodne i nemamo ništa planirano, posegnemo za praktičnom i brzo spremnom kesicom čipsa. Ja sam veliki ljubitelj grickalica. U sred jutra, kasno popodne - kako god, ja grickam. Grickalice često mogu značiti zapakovane proizvode visokog sadržaja šećera, dodatnih hemikalija i natrijuma. Planirajte vreme za grickanje tako što ćete imati zdrave i zasitne grickalice pri ruci: humus sa krekere ili povrćem, tvrdo kuvana jaja, mešane orašaste plodove, grčki jogurt sa bobicama, ili kravlji sir...

9. Kupuju za svoje telo

Wellness industrija puna je toliko mnogo opcija da lako može postati preopterećujuća. Ali kao i sve ostalo što se tiče naših tela, kupovina namirnica i ishrana nisu jednoobrazne za sve. Kada je u pitanju odabir proizvoda u prodavnici, slušajte svoje telo iznad svih drugih saveta. Hrana koja se smatra "zdravom" možda vam neće prijati. Otkrijte šta vam odgovara i ne odgovara vašem telu i kupujte prema tim informacijama, umesto prema onome što je popularno na TikToku. Isprobajte nove voćne i povrtne proizvode, žitarice, masti i druge namirnice bogate hranljivim sastojcima, ali zatim proverite sa svojim telom kako reaguje. Dodajte namirnice koje vam čine neverovatno dobro na svoj standardni spisak za kupovinu, a za namirnice koje to ne čine, znate šta da radite: Odbacite ih.

 Bonus video

Namirnice koje nutricionista ne jede Tiktok/savingdinner