Kolagen čini skoro jednu trećinu ukupnog sadržaja proteina u telu, i služi kao gradivni blok za različite delove, uključujući kožu, kosti, mišiće, tetive i ligamente. Ponekad se čak naziva i svojevrsnim "lepkom" koji drži telo zajedno. Istraživanja su pokazala da ona počinje da gubi na težini sredinom dvadesetih godina, a posle četrdesete godine opada za 1% svake godine.

Danas mnogi posežu za suplementima koji podstiču njegovu aktivaciju i povećavaju prisustvo u telu, ali ovi suplementi nisu za svakoga. Zato, pre nego što pribegnete tom rešenju, razmislite o prirodnim sastojcima pomoću kojih to možete postići i na zdrav način negujte svoje telo i kožu.

Donosimo vam listu namirnica za koje stručnjaci veruju da vam mogu pomoći da održite mladalački izgled.

Belanca

Jaja su jedna od najčešćih namirnica u domaćinstvu visoke nutritivne vrednosti. Izvor su visokokvalitetnih proteina i esencijalnih masnih kiselina, ali i prolina – aminokiselina neophodnih za proizvodnju kolagena.

Za sve koji su krenuli na dijetu i sa vežbanjem ovo će biti korisne informacije
pexels-gül-işık 

Beli luk

Iako ne sadrži kolagen, doprinosi njegovoj proizvodnji, a bogat je i sumporom koji pomaže u sprečavanju razgradnje kolagena u organizmu. Pored toga, sadrži taurin i lipidnu kiselinu koji doprinose obnavljanju oštećenih kolagenih vlakana, pa njegova redovna konzumacija u velikoj meri podržava i poboljšava prirodnu proizvodnju kolagena. Može se jesti i sirovo, sitno iseckano u salati ili prelivu od maslinovog ulja i peršuna.

Lan

Snažan je izvor omega-3 masnih kiselina koje kožu održavaju elastičnom i mladom, a njene semenke su izvor vlakana, proteina, tiamina (vitamina B1), mangana i magnezijuma. Lanena "jaja" su takođe neophodna komponenta i odličan lek za one koji ne konzumiraju jaja.

Da biste napravili laneno jaje, pomešajte jednu kašiku mlevenog lanenog semena sa tri kašike vode i ostavite da odstoji oko 5-10 minuta dok se ne zgusne. Ova mešavina radi kao zamena za jedno jaje u većini recepata.

5 namirnica koje su najbolji izvor kolagena
anastasiia-rusaeva-DnBhidfyiH8-unsplash 

Lisnato povrće

Obezbeđuje vitamine A i C – za snažan kolagen i podršku imunom sistemu, i značajan je izvor vlakana, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i vitamina K. Odličan način da svakodnevno dobijete zelenilo je da pronađete nekoliko recepata za zeleni smuti. Ne zaboravite da menjate zelje tokom cele nedelje da biste obezbedili niz vitamina i minerala i izbegli nakupljanje oksalne kiseline.

Plodovi mora

Riba, posebno njena koža i krljušti, odličan su izvor kolagena. Kolagen dobijen iz ribe, poznat kao morski kolagen, telo apsorbuje efikasnije od kolagena iz drugih izvora. Za one koji prate pescatarijansku ili polu-vegetarijansku ishranu, riba predstavlja prihvatljivu opciju za prirodni unos kolagena.

Ako želite da održite prirodnu, zdravu i blistavu kožu, važno je da jedete celovitu, hranljivu hranu koja podržava prirodne procese detoksikacije vašeg tela.

Bonus video:

KOLAGEN FLASTERI PEGLAJU BORE BOLJE OD BOTOKSA: Za nekoliko sati do potpuno glatkog lica TikTok/thewrinklesschminkles/tonyyounmd

Izvor: Wanted.rs A. N.