Sigurno poznajete ljude koji uvek mirišu savršeno bez obzira na parfem koji koriste. I ne, ovde nije tajna u brendu mirisa niti o genima, već postoji ključna formula koja će vam pomoći da to postignete. Naravno, redovna higijena igra najvažniju ulogu, ali postoje još neki trikovi i saveti koje treba uvrstiti u svoj život. Koji su to, saznajte u nastavku:

Ono si što jedeš

A ono što jedeš izlučuje se kroz pore! Dijeta koja se sastoji od “jake” hrane kao što su začini, luk i beli luk može biti dobra za zdravlje, ali spomenute tri stvari izlučuju se kroz kožu i osete u dahu čak do 48 sati. Ovoj listi dodajte i crveno meso i alkohol koji ne samo da utiču na miris kože već i na to kako će parfem reagovati i razvijati se na koži. Ishrana koja uključuje dosta svežeg voća i povrća, kao i proteine poput piletine i lososa treba da budu vaš izbor ako želite dobro da mirišete.

Zdrava hrana utiče na dugotrajnost parfema na koži.
brooke-lark-unsplash 

Voda i hidratacija

Osim što je izrazito bitno za zdravlje i probavu da pijete dovoljnu količinu vode dnevno, na taj način održavate i hidrataciju kože što znači da će se parfem duže zadržati na njoj. Kada je koža suva, ima tendenciju da brže “upije” i ubije miris parfema.

Održavanje odeće

Logično je da održavanje odeće koje uključuje redovno pranje i korišćenje omekšivača takođe utiče na mirise koje šaljete.

Gde stavljate parfem?

Treba paziti na mesto nanošenja parfema, a najbolji rezultat će dobiti ako se fokusirate na pulsne tačke. Većina ljudi stavlja parfem samo na zglobove, ali taj miris brzo ispari, dok stavljanjem na „toplije” delove tela parfem traje mnogo duže. Iako ovo zvuči kao mnogo parfema, poprskajte ga na strateškim mestima pola sata pre izlaska kako bi se parfem „slegao” i ne bi ugušio ljude oko vas.

Mesto na koje stavljate parfem utiče na dugotrajnost mirisa na koži.
Freepik 

“Layering”

Željeni parfem zasigurno možete nabaviti i u obliku gela za tuširanje ili mleka za telo. Osim što na taj način možete produžiti trajnost parfema na telu, opcija je da nabavite i primer za parfem koji ima istu funkciju. Obavezno isprobajte i tzv. “layering” parfema, odnosno slojevito nanošenje parfema kako bi što duže trajao.

Vrsta parfema

Ne traju svi parfemi isto, citrusni dosta brže isparavaju s tela dok se oni s težim notama poput vanile duže zadržavaju.

Citrusni dosta brže isparavaju s tela dok se oni s težim notama poput vanile duže zadržavaju.
Instagram 

Biranje parfema

Jako je bitno da pronađete parfem koji će vam odgovarati što nije nimalo lagan posao. Kada kupujete npr. majicu, nećete je samo prisloniti na sebe i kupiti. Potrebno je isprobati, a isto važi i za parfeme. Svaki parfem se različito razvija na različitoj koži. Idealno bi bilo da imate tester koji ćete nanositi par dana i tek se onda odlučiti za kupovinu.