Kada je za parfem potrebno izdvojiti malo više novca, na tržištu će se sigurno pojaviti njegovi falsifikati. Nekima ne smeta da kupuju falsifikate jer to znači i da su jeftiniji, ali ako želite original, onda pazite da ne nasednete na ove trikove.

Svako malo na društvenim mrežama vidimo da se neko žali jer nije siguran u originalnost svog parfema na nekom od internet sajtova. Da biste bili sigurni da je parfem koji kupujete zaista originalan, potrebno je da pogledate nekoliko stvari. Samo zato što vam se čini da je miris slabiji ne znači da je lažan – to samo znači da se vaš nos navikao na taj parfem i da ga vremenom sve manje oseća. Šta će vam lažnjak otkriti? Pogledajte ove detalje.

1. Da li je naziv parfema pravilno napisan?

Prva i najočiglednija stvar je naziv parfema. Na falsifikatima, ime će biti pogrešno napisano u smislu da će nedostajati neko slovo ili će neka slova biti promenjena. Pažljivo uporedite natpis, od naziva parfema do naziva brenda, slovo po slovo.

2. Cena je mnogo niža nego što taj parfem inače košta

Izgleda kao odlična prilika! Osim ako nije. Dok je cena negde oko 20 do 30% niža, to je u redu, međutim, ako je duplo niža, to je sumnjivo. Naročito ako su u pitanju luksuzni parfemi poput Bvlgari ili Chanel. Retko ćete moći da ih nabavite u pola cene jer oni svoje parfeme jednostavno neće toliko sniziti. Čim je cena mnogo niža, nešto nije u redu. Pogotovo ako je to web sajt za koji niko nikada nije čuo.

3. Koliko je bočica teška i koliko je dobro napravljena

Bočica vam takođe može reći da li je to pravi parfem ili ne. Samo ga držite u ruci i odmah ćete znati o čemu se radi po njegovoj težini. Bočice originalnog parfema su teže jer su napravljene od stakla, dok su kopije mnogo lakše i vidi se da bočica nije staklena već neka vrsta lake plastike. Takođe, pogledajte čep. Ako malo opušteno naleže na parfem - lažan je.

4. Poprskajte ga i sačekajte nekoliko minuta

Pet minuta je dovoljno da parfem otkrije svoje pravo lice. Kada prvi put pošpricate, i pravi i fje će imati isti miris i biće nemoguće reći koji je koji, ali nakon 5 minuta sve će vam postati jasno. To je dovoljno vremena da saznate kopiju parfema jer će mu se miris promeniti za tih nekoliko minuta. Pogotovo ako znate kako miriše pravi, lako ćete uočiti kopiju.

5. Boja parfema

Ako je bočica providna, dobro pogledajte boju parfema na svetlu. Da li je to ta boja? U slučaju lažnog parfema, boja može biti malo svetlija ili tamnija od pravog. Zato pre kupovine dobro bacite pogled na internetu da vidite kako treba da izgleda original.

6. Proverite bar kod

Postoje sajtovi na kojima možete proveriti kodove za parfeme i svu drugu kozmetiku. Kada na njih unesete serijski kod proizvoda, stranica će vam reći kada je taj proizvod proizveden. Naravno, pod pretpostavkom da je to pravi proizvod. Ako ne može da vam pokaže podatke, znate da su lažni. Ovo će otkriti da li je vaš parfem pravi. Dodatak je i to što možete saznati kada je tačno proizveden.