Nanošenje parfema trebalo bi biti lako, zar ne? Poprskate ga na željena mesta i gotovo! Međutim, ako želite izvući ono najbolje iz svakog parfema, potrebno je malo veštine i određenih finesa.

U nastavku saznajte kojih je to pet najčešćih grešaka pri kupovini i nošenju parfema i kako da ih popravite...

Ne trljajte, samo poprskajte

Gotovo je stvar navike kada nanosimo parfem da ga prvo nanesemo na zglob i protrljamo. Međutim trenje koje stvarate trljanjem zagreva kožu koja onda proizvodi prirodne enzime koji utiču na miris parfema. Ova praksa najviše utiče na gornje i srednje note parfema i skraćuje njegovu trajnost. Sledeći put parfem jednostavno naprskajte i pustite ga da se osuši.

nikada ne trljate parfem samo ga naprskajte
Shutterstock 

Gde vam stoji parfem?

Parfem je jako osetljiv na promenu okoline. Velike oscilacije u temperaturi pokreću niz hemijskih reakcija u prirodnim sastojcima i “kvare” izvorni miris. Primera radi, ako citrusni parfem držite u kupatilu koja je zamagljena od tuširanja, taj parfem će izgubiti notu svežnine i osetićete da nešto nije u redu. Parfem je najbolje držati u kutiji u kojoj ste ga kupili i na sobnoj temperaturi.

30 mililitara, 50 mililitara ili 100 mililitara

Možda pazite da ne potrošite prebrzo parfem koji obožavate, ali zapravo parfemi bi se trebali brzo trošiti jer vreme utiče na njihov kvalitet. Ako čuvate pola bočice parfema godinama, dopuštate vazduhuu koji je “prirodni” neprijatelj parfema, da lagano razgrađuje molekule parfema – i to naravno menja originalnu kompoziciju. Upravo zato pametnije je kupovati parfeme u manjoj militraži i ne štedeti na aplikaciji!

Sintetički ili prirodni parfem?

Ljudi vole ideju prirodnih parfema, ali to nekada jednostavno nije moguće.

Na primer, note božura, frezije i đurđice ne mogu se dobiti prirodnom ektrakcijom jer ne otpuštaju aromu tim postupkom pa se moraju rekreirati mešavinom sintetičkih molekula. Međutim, to ne treba da vas brine jer su sve parfemske hemijske kreacije strogo kontrolisane i testirane i sigurne za zdravlje.

Kako produžiti trajnost parfema?

Parfem će manje trajati na suvoj koži pa je pre aplikacije pametno koristiti mleko za telo iz iste linije, a poslužiće i tanak sloj vazelina koji ćete naneti na mesta gde planirate staviti parfem.

Važno je i gde ćete staviti parfem - ne prekrivajte ga odećom i birajte mesta koja su izložena – iza uha, na ruku, na unutršnju stranu lakta (ako nosite kraću majicu ili slično). Jedini izuzetak jeako se nalazite na izrazito visokoj temperaturi (leti), onda je čak pametno izbegavati nanošenje parfema na telo jer će prirodna ulja kože brzo poremetiti miris. Umesto toga, lagano poprskajte kosu ili haljinu…