Ljubitelji parfema imaju svoje zahteve pri odabiru najboljeg, bilo da ga kupujete dragoj osobi za poklon, ili prosto žele sami da mirišu od jutra do mraka.

Dakle, prva stavka je da ostaje dugo na koži i ne smanjuje intenzitet tokom dana. Druga stavka podrazumeva razumnu cenu, ali luksuzan miris i note koje odgovaraju godišnjem dobu u tom trenutku.

Bez obzira na to da li ste ljubitelji isključivo prirodnih i organskih sastojaka ili jednostavno želite da napravite nešto lepo za sebe, pravljenje parfema pomoću eteričnih ulja definitivno zvuči zabavno.

Prirodni parfemi od eteričnih ulja su jednako dugotrajni i nosivi poput luksuznih mirisa.
Unsplash 

Da su eterična ulja zdravija opcija mirisa koji po svojoj jačini pružaju jednak miris poput parfema primetila je i Jelena Đoković koja je već godina privržena prirodnim i postojanim alternativama parfema.

Šta su eterična (esencijalna) ulja?

Da li ste znali da oko 20% ukupne količine parfema čine eterična ulja, a da se za svaki parfem koristi između 3 i 5 vrsta, zato što tada ulja deluju u sinergiji?

Nanosi se isto kao i parfem, nekoliko kapljica na zglobove i iza uha. Ipak, zbog direktnog nanošenja na kožu, imaćete bolju kontrolu nad njegovim širenjem.

Uputstva koja ćemo podeliti sa vama nisu jednostavna, ali njih rezultat daće vam autentičnu notu koju ste napravi za sebe. Nakon poduhvata pravljenja prirodno parfema, ne zvuči nemoguće da se možda jednog dana odlučite čak i lansiranje proizvoda sa sopstvenim potpisom.

Prvi korak

Osnovno pravilo kreiranja parfema odnosi se na slaganje pojedinačnih nota. Postoje osnovne ili donje, srednje i gornje note parfema koje se postavljaju tačno definisanim redosledom, od vrha ka bazi, odnosno od onih veoma laganih do teških, senzualnih i toplih.

Gornja nota je aroma koju osetimo u prvom mahu, ali ne traje dugo. Najčešće su u pitanju citrusne arome, ali se mogu koristiti i arome bilja čiji mirisi nisu dramatični.

Miris od eteričnih ulja nanosi se isto kao i parfem, nekoliko kapljica na zglobove i iza uha.
Unsplash/ Tron Le 

Srednje note parfema su dugotrajnije, pa mogu biti dominantne i do nekoliko sati. Čine ih uglavnom mirisi cveća, voća i začina. One se postepeno stapaju sa osnovnim notama, odnosno bazom parfema.

Osnovnu, donju ili baznu notu parfema čine jaki mirisi poput arome različitog drveća, vanile, mošusa i ambera. One isparavaju sporo, pa ih možemo osetiti satima nakon što nanesemo parfem.

Šta je sve potrebno za pripremu?

Pre nego što krenete u proces mešanja, odaberite 3-5 eteričnih ulja uzimajući u obzir pravila o slaganju mirisnih nota. Dobro razmislite da li volite miris ruže, ili vam se dopadaju tople, zemljane arome poput sandalovine? Ne morate da žurite. Dozvolite sebi da osetite različite mirise i naučite da ih prepoznate. Posle nekoliko dana, biće vam kristalno jasno koji mirisi vam najviše prijaju, a koji su vam odbojni.

Eterična ulja pružaju miris koji je najsličniji parfemu po svojoj jačini.
Unsplash/ CRYSTALWEED cannabis 

Kako izgleda proces?

Nabavite trake za testiranje parfema i na svaku stavite nekoliko kapi eteričnog ulja. Kada pomirišete svaku traku zaključićete koje se note međusobno slažu, a uzgred ćete utvrditi i koji miris dominira. Eksperimentišite i kombinujte ulja dok ne dobijete odgovarajući odnos ulja i aromu koju želite. Kada završite sa ovom fazom, napravite pauzu. Nakon toga zatvorite oči, udahnite dobijeni miris i opustite se. Zatim se zapitajte: Kakva osećanja taj miris izaziva i da li u vama budi određena sećanja ? Kakve fizičke senzacije osećate? Ukoliko vam se dopada aroma koju ste dobili kombinacijom ulja, pomešajte ostatak u istoj razmeri kao u drugom koraku, i napokon ćete dobiti koncentrat svog prirodnog parfema.

Finalni rezultat

Na kraju u dobijeni koncentrat od eteričnih ulja, ubacite dve kašičice etil alkohola. Zatim, prespite dobijenu mešavinu u staklenu flašicu od po vašem izboru i promućkajte. Nakon toga, dodajte 60 ml destilovane vode, pa sve dobro protresite. Testirajte mešavinu prskanjem u vazduh prema gore, pa prođite kroz miris. Ukoliko želite jaču aromu, dodajte još 5 kapi koncentrata.