Poput mnogih žena i Jelena Đoković, supruga najpoznatijeg tenisera, voli da miriše zanosno i sveže. Ipak, iako obožava da oseti različite mirise na svojoj koži, poslednjih godina se zalaže za prirodan način negovanja lica, kose i tela.

Osim što se hrani zdravo, Jelena da koristi samo proverene i proizvode na prirodnoj bazi, Jelena Đokovič je poslednjih godina privržena i postojanim alternativama parfema - esencijalnim uljima.

jelena djokovic
John Walton / PA Images / Profimedia 

Na svom Instagram profilu često podeli iskustva i kako se neguje, a ovoga puta je odgovorila na pitanje pratiteljke kakve parfeme koristi.

- Ja odavno koristim esencijalna ulja, a ne parfeme, ali sjajno pitanje- odgovorila je Jelena Đoković i tako pokrenula lavinu komentara.

Šta su eterična (esencijalna) ulja?

Da li ste znali da oko 20% ukupne količine parfema čine eterična ulja, a da se za svaki parfem koristi između 3 i 5 vrsta, zato što tada ulja deluju u sinergiji?

Eterična ulja pružaju miris koji je najsličniji parfemu po svojoj jačini. Nanosi se isto kao i parfem, nekoliko kapljica na zglobove i iza uza. Ipak, zbog direktnog nanošenja na kožu, imaćete bolju kontrolu nad njegovim širenjem.

etericno ulje
Unsplash 

Zašto su eterična ulja zdravija od parfema?

Prirodni parfemi od eteričnih ulja imaju i nekoliko prednosti u odnosu na kupovne parfeme. Osim toga što su daleko jeftiniji, mogu se pohvaliti i time da su dosta kompatibilniji sa kožom, pa će ređe izazvati alergijske reakcije kod osetljivih osoba.

Eterična ulja i zahvalna alternativa tokom letnjih vrućina kada sama pomisao na jake mirise donosi mučninu.

Tokom leta se često mogu javiti alergije na parfem, a ne treba da zaboravimo da su parfemi na koži tokom jakog sunca fotosenzitivni - što je dodatna sugestija da pređete na prirodne varijante poput Jelene Đoković.

etericna ulja
Freepik 

Kako da eterična ulja budu postojana poput parfema?

Ako želite dodatni mirisni efekat poput postojanog parfema, poprskajte kožu na koju ste naneli eterično ulje sa malo vode, kako bi miris jače isparavao ili pomešajte par kapi eteričnog ulja sa losionom za telo i nanesite ga na kožu.

Esencijalna ulja imaju dvostruki efekat. Osim toga što pozitivno deluju na zdravlje, ona deluju i na raspoloženje.

Postoje parfemi koji nam podižu raspoloženje i oni koji nas umiruju. Ukoliko imate potrebu za podizanjem energije preporučuju se da birate citrusne note, dok sa druge strane, lavanda i neke druge kombiancije imaju umirujući i opuštajući efekat.