Sigurno ste čuli da postoji umetnost nanošenja parfema koja je ukorenjena u hemiji i zasnovana na isprobanim tehnikama.

Tako stručnjaci za mirise dele savete o tome kako i gde pravilno naneti parfem, ali i šta nikako ne bi trebalo da radite kako biste sačuvali integritet mirisa.

Nanesite ga direktno na kožu

Koža je savršeno platno za vaš omiljeni miris.

Da bi se parfem zaista istakao na božanstven način, potreban mu je odgovarajući medij da se usidri“, kaže Metju Mileo, hemičar, bivši interni stručnjak za mirise za Chanel i osnivač luksuzne kompanije za negu kože.

„Lipofilna svojstva kože (koja voli ulje) čine je savršenim sastojkom za pričvršćivanje ulja parfema. Toplina kože pokreće proces raspleta i miris je slobodan da se u potpunosti izrazi“, dodaje.

Za još snažnije prianjanje mirisa na kožu, pokušajte da nanesete parfem na losion za telo ili ulje.

Miris se vezuje za ulja u vašoj koži, tako da se nanošenjem nakon losiona za telo ili ulja stvara bolja površina za vezivanje molekula mirisa. Miris traje najduže kada je vaša koža hidrirana, pa je najbolje vreme za nanošenje odmah nakon tuširanja ili kupanja“, objašnjava Melina Poli, izvršna direktorka i suosnivač Henrija Rouza.

Ne prskajte parfem na kosu

Nemojte da koristite toaletnu vodu u kosi. Formula na bazi alkohola ima tendenciju da isuši i ošteti kosu“, kaže viši kreativni direktor u Bvlgari Parfums.

Međutim, ako volite da vam i kosa miriše opojno, postarajte se da koristite parfem bez alkohola.

Pulsne tačke

Kada pravilno nanesete parfem, želite da pogodite sve prave tačke.

Važno je odabrati delove tela koji su prirodno topli i vlažni, kao što su unutrašnjost laktova, zadnji deo kolena, grudi i bočne strane vrata. Ova područja omogućavaju istinsko uživanje u parfemu. U suprotnom, gornje note obično odlete prebrzo i možete vas zateći previše opojan miris ili da se jedva oseća“, kaže Mileo.

Greta Fic, osnivač kompanije Ascention, podstiče ljude da koriste nežnu tehniku nanošenja.

Probajte da nanesete svoj miris na pulsne tačke. Toplota vašeg tela će ga aktivirati tokom dana kao prirodni difuzor.“

Nemojte ga trljati na kožu

Oduprite se iskušenju da utrljate parfem u kožu.

Primena mirisa može biti delikatna. Miris treba da stoji na koži kako bi se pomešao sa vašim prirodnim uljima. Kada se ručni zglobovi trljaju zajedno, gornje note će izbledeti i ispariti“, kaže Karina Čaz, koja je odrasla u laboratoriji i osnovala svoju uniseks liniju mirisa, DedCool 2016.

Kada trljate svoj miris propuštate celokupno iskustvo jer uklanjate ili sušite veliki deo mirisa“, ističe Čaz

Formula na bazi alkohola ima tendenciju da isuši i ošteti kosu
Shutterstock 

Prođite kroz oblak mirisa

„Neki vole da ušetaju u prskani oblak pre nego što se obuku. Ovo omogućava da se osećate zaista uronjeno u miris“, kaže Palez. Ovo može biti romantično iskustvo za korisnika i može učiniti vašu jutarnju rutinu prijatnijom. Međutim, uverite se da vaš miris nije toksičan.

Nikada ne želite da udišete miris jer je tradicionalni parfem često i zagađivač. Ako želite da uđete u oblak mirisa, uverite se da koristite biorazgradivi miris“, savetuje Čaz.

Ne plašite se slojevitosti

Slojevito nanošenje više parfema je umetnost za sebe.

„Možemo da nanesemo dodatni miris da osvežimo onaj prvi bez preopterećenja. Mirisi sa jednom notom su najbolji za osvežavanje naše olfaktivne palete našim omiljenim mirisom, poput puderastog mošusa. Izbegavajte da pretrpavate jak miris drugim koji je takođe jak, jer je to previše i može izazvati glavobolju i vama i onima u vašem okruženju. Ako volite jake mirise, ali želite novi pogled na njih, prekrijte ih sa jednom notom drvenih ili mošusnih mirisa kako biste ga obavili zemljanim nijansama. Ja bih se klonio bilo čega jakog voćnog jer voće može biti nadmoćno u zavisnosti od toga sa čim ga kombinujete“, kaže Fic.

Nanesite ga i na odeću

Mnogi ljudi vole da nanose miris na odeću.

„Tokom zime volim da naprskam kaput s vremena na vreme kako bih se borio protiv te zimske ustajalosti“, kaže Li Plesner, ko-kreativni direktor Catbird-a. Ako vam ovo zvuči poznato, samo vodite računa o sastavu odeće.

Pravilo - ako možete da operete tkaninu, onda je pošpricajte. Uverite se da mašete tkaninom dok prskate za ravnomernu pokrivenost“, kaže Fic.

Mirisi sa jednom notom su najbolji za osvežavanje naše olfaktivne palete našim omiljenim mirisom
Shutterstock 

Takođe, imajte na umu da možda nećete iskusiti punu esenciju parfema ako prskate odeću.

Mileo kaže: „Zbog prirode tkanine, ona hvata samo neke delove parfema, a ne ceo akord - zbog čega mirisi mogu više mirisati puderasto na odeći.“

Dakle, slobodno naprskajte odeću svojim prepoznatljivim parfemom, ali imajte u vidu da je to drugačije mirisno iskustvo nego kada pravilno nanesete parfem na kožu, prenosi Byrdie.