Prvo i osnovno pravilo jeste da čuvate parfeme u tamnim i hladnijim prostorijama jer izloženost toploti i vlagi utiče na promenu mirisa i fizikalnih svojstava parfema koji na taj način uništavaju njegove sastojke poput eteričnih ulja.

Tvorci parfema veruju da zapravo kupatilo nije dobro mesto za čuvanje parfema. Kao idealno mesto navodi se frižider ili ormar, odnosno prostor koji nije pretopao i mračan. Temperatura oko 5°C navodi se kao idealna za čuvanje parfema.

Ne ostavljate parfem često otvorenim

Ovo je bitan korak u očuvanju mirisa i može imati negativne posledice ukoliko ga ne poštujete. Kada je bočica parfema predugo otvorena i tako izložena vazduhu, miris će brzo oksidirati i poprimati neprijatne note.

Ukoliko vam je cilj da produžitte rok trajanja parfema, ne ostavljajte bočicu predugo otvorenu.
Shutterstock 

Parfem nastavite da držite u originalnoj bočici, jer, kako kažu tvorci parfema, prenošenje parfemske tečnosti u drugu bočicu dovodi do nepotrebne izloženosti parfema vazduhu, što može pospešiti rano uništavanje mirisa.

Uzmite u obzir promene na parfemu

Uopšteno govoreći, mirisi tokom nekog vremena postaju tamniji i poprimaju čudan miris. Ako se držite ovih jednostavnih pravila, tvorci parfema veruju da ćete mirisu produžiti vek za dve do tri godine.

Svaka mirisna nota ima svoj rok trajanja.
Shutterstock 

Tvorci parfema takođe otkrivaju koliki je vek pojedinih vrsta parfema. Citrusni mirisi ne mogu se pohvaliti dugim životnim vekom, pre svega zbog visokog postotka ulja citrusa koji je jedan od osetljivijih. Orijentalni mirisi traju dugo, ali tokom određenog vremena mogu doživeti diskoloraciju zbog slatkih nota vanile. Cvetni i drvenasti mirisi po prirodi su robusniji, a samim time i dugotrajniji.