Sigurno poznajete ljude koji uvek mirišu savršeno bez obzira na to šta rade. Možda su se upravo vratili iz teretane, a mirišu kao da su izašli ispod tuša! Srećom, ovde nije reč o genima već postoji formula kako i vi to možete postići.

Naravno, redovna higijena igra najvažniju ulogu, ali postoje još neki trikovi i saveti koje treba da uvrstite u svoj život. Koji su to, pogledjate u nastavku...

Ono si što jedeš

A ono što jedeš izlučuje se kroz pore! Dijeta koja se sastoji od “jake” hrane kao što su začini, luk i beli luk može biti dobra za zdravlje, ali spomenute tri stvari izlučuju se kroz kožu i osete u dahu čak do 48 sati. Ovoj listi dodajte i crveno meso t alkohol koji ne samo da utiču na miris kože već i na to kako će parfem reagovati  i razvijati se na koži. Ishrana koja uključuje puno svežeg voća i povrća ali i proteine poput piletine i lososa mora biti vaš izbor ako želite dobro da mirišete.

Voda i hidratacija

Osim što je izrazito bitno za zdravlje i probavu da pijete dovoljnu količinu vode dnevno, na taj način održavate i hidrataciju kože što znači da će se parfem duže zadržati na njoj. Kada je koža suva, ima tendenciju brže “upiti” i raspršiti parfem.

Hidratacija je veoma važna, jer parfem se na takvoj koži duže zadržava.
Unsplash/ Mathilde Langevin 

Održavanje odeće

Logično je da održavanje odeće koje uključuje redovno pranje i korišćenje omekšivača takođe utiče na mirise koje šaljete.

Gde stavljate parfem?

Veoma je bitno da vodite računa gde stavljate parfem, a najbolje tačke na koje treba da se fokusirate su gležanj, iza kolena, pubično područje, prsa i iza ušiju. Iako ovo zvuči kao previše parfema, našpricajte ga na strateška mesta pola sata pre izlaska tako da će se parfem “smestiti” i neće ugušiti ljude oko vas.

Takođe je važno da obratite pažnju na tačke na telu na koje nanosite parfem.
Shutterstock 

“Layering”

Željeni parfem sigurno možete nabaviti i u obliku gela za tuširanje i mleka za telo. Osim što na taj način možete produžiti trajnost parfema na telu, opcija je da nabavite i prajmer za parfem koji ima istu funkciju. Obavezno isprobajte i tzv. “layering” parfema, odnosno slojevito nanošenje parfema kako bi što duže trajao.

Vrsta parfema

Ne traju svi parfemi isto, citrusni će brže ispariti, dok će se oni s težim notama poput vanile duže zadržati. No, bez obzira na vrstu parfema, morate ga ponovo naneti tokom dana.

Biranje parfema

Veoma je bitno da pronađete parfem koji će vam odgovarati što nije nimalo lak posao. Kada kupujete na primer majicu, nećete je samo prisloniti na grudi i kupiti je. Potrebno je da je isprobate, a isto važi i za parfeme. Svaki se parfem razvija različito na različitoj koži. Idealno bi bilo da imate tester koji ćete nanositi par dana i tek se onda odlučiti za kupovinu.

izvor: jolie.hr