Vlasnik ASOS-a i bestselera i akcionar Zalanda, Anders Holh Povlsen je najbogatiji Danac i jedan od najmlađih milijardera koji se našao na listi najbogatijih na listi Sunday Times-a. Prošle godine je na istoj listi zauzeo 28. mesto, a ove godine dospeo je na Forbsovu listu najbogatijih sa bogatstvom od 13,6 milijardi funti.

Takođe poseduje najveće imanje u Škotskoj gde ima zemljište koje se prostire na preko 200.000 hektara.

Njegov poslovni put započeo je kada je njegova porodica otvorila porodičnu prodavnicu 1975. u malom danskom gradu Ringkobing. Rukovodstvo je preuzeo sa 28 godina i od tada je svoje poslovne uspeh samo nizao.

Vlasnik Asosa izgubio je troje dece u terorističkom napadu na Šri Lanci.
Martin Hoien/Aller/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Ipak, sve je to je bilo u senci užasne tragedije koja je zadesila njegovu porodicu pre tri godine.

Povlsenovo troje dece je ubijeno u terorističkom napadu na Šri Lanci koji se desio tokom uskršnje nedelje pre 3 godine. Njegove ćerke Alma (15) i Agnes (12) i sin Alfred (5) poginuli su u bombaškom napadu na čak tri crkve istovremeno, a ćerka Astrid je preživela. Stradali su u terorističkom napadu terorista na hotel Shangri La u Colombu, glavnom gradu Šri Lanke, a u tom je napadu poginulo više od 290, a ranjeno je oko 500 osoba.

Godinu dana nakon tragedije koja ih je slomila, porodica Povlsen je ipak dobila dobre vesti. Danski milijarder i supruga En Storm Pedersen su postali roditelji blizanaca početkom 2020. godine.

Njegova supruga je takođe poslovna žena, a zajedno poseduju poznati brend Jack & Jones. Upoznali su se dok je ona radila u njegovoj kompaniji Bestseller, tačnije sedeći u odboru.

Vlasnik Asosa i njegova žena su postali roditelji blizanaca 2020.
Tariq Mikkel Khan / AFP / Profimedia 

Pre ove stravične tragedije, Povlsen je na međunarodnoj sceni bio poznat pod nadimcima „Vlasnik Škotske“, pa čak i „Kralj Škotske“.

Naime, ovaj modni mađioničar, vlasnik međunarodnog lanca odeće Bestseller (u čijem su portfelju i brendovi Vero Moda i Jack & Jones) i najveći pojedinačni akcionar britanske internet prodavnice ASOS, poseduje skoro 900 kvadratnih kilometara zemlje u Škotskoj.

Povlsen sa porodicom živi na imanju Konstantinsborg u Danskoj koje datira iz 14. veka.

Anders Holh Povlsen i njegova žena dobili su blizance nakon pogibije njihove dece u terorističkom napadu.
Tariq Mikkel Khan / AFP / Profimedia