Adalija Rouz Vilijams preminula je 12 januara u 15. godini života. Tužnu vest objavila je njena porodica, a bolovola je od progerije, jedne od najređih bolesti sveta - genetskog poremećaja ubrzanog starenja koji pogodi jedno od osam miliona rođene dece, a lek za ovu bolest nažalost ne postoji.

"Na svet je došla u tišini i tako otišla, ali njen je život bio mnogo više od tišine. Dotakla je milione ljudi i ostavila najveći trag kod svih koji su je poznavali. Bol je prestala i i sada pleše na svu muziku koju voli. Voleli bismo da ovo nije istina, ali nažalost jeste. Želimo da se zahvalimo svima koji su je voleli i podržavali. Hvala svim njenim lekarima i medicinskim sestrama koji su je godinama lečili", objavili su Adalijini roditelji.

Adalija je američka jutjuberka i inspiracija mnogima, i imala je mnogo obožavatelja jer je na svom jutjub kanalu s majkom objavljivala razne zanimljive plesne video zapise kao i "make up" tutorijale.

Bila visoka 91 centimetar i teška oko 23 kilograma. Zbog njenog izgleda mnogi su je na ulici čudno gledali, a roditelji su joj govorili da je to zbog toga "što nikada pre nisu videli anđela". Vodila je web stranicu "The Rosebudd Shop" na kojoj je inspirisala mlade devojke koje pate od sličnog stanja.

Simptomi bolesti od koje je umrla Adalija

Simptomi progerije nisu vidljivi pri rođenju, već se počinju da se naziru tokom prve godine detetovog života, prvo u nedovoljnom porastu visine i težine, a obolela deca u dobi od 10 godina imaju visinu približnu visini prosečnoj za zdravo trogodišnje dete. Uz to postoji niz drugih znakova od nerazvijenosti kostiju lica i donje čeljusti, zatim male uši i tanke usne, kao i česta nepravilnosti zuba i njihovo propadanje.

Kosa na vlasištu postaje retka i obično se gubi, prerano se razvijaju široka zadebljanja i gubitak elastičnosti zidova arterija što rezultira opasnim komplikacijama, a srčane bolesti su glavni uzrok smrti obolelih. Ova bolest naziva se i bolest Bendžamina Batona, a u pitanju je ekstremno redak sindrom usled koga se nekontrolisano stari - osam godina za svaku godinu svog života. Prosečna životni vek obolelih od progerije je 13 godina.