Rak dojke predstavlja jedan od najsloženijih izazova savremene medicine, duboko utičući na živote miliona žena širom sveta. Ova bolest ne samo da nosi težinu fizičkog oboljenja, već i emotivnu i psihološku borbu koja se odvija u svakodnevnom životu. U svetlu porasta broja dijagnoza, važnost prevencije i ranog otkrivanja postaje neupitna. Kroz edukaciju, samopreglede i redovne medicinske preglede, moguće je osnažiti žene u njihovoj borbi protiv ovog malignog neprijatelja.

O ovoj temi, najeminentniji stručnjaci na "Lepa&Srećna" konferenciji "Zdravlje žena Srbije"govorili su o prevenciji raka dojke, načinima lečenja, dijagnostici, kao i statistici obolevanja, što je posebno važno kod žena koje planiraju porodicu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je naglasio da je, ukoliko se otkrije na vreme, lečenje karcinoma dojke je uspešno u više od 90 odsto slučajeva.

"Država Srbija započela je pre nešto više od deset godina program organizovanog skrininga raka dojke, čiji je cilj rano otkrivanje karcinoma dojke. Do sada je ovim programom, u okviru šest ciklusa organizovanog skrininga, pregledano skoro pola miliona žena, dok je otkriveno blizu 1.500 maligniteta. Nabavili smo najbolju dijagnostičku opremu, veliki broj mamografa, kako bismo dodatno unapredili i razvili prevenciju ovog oboljenja. Ali naš glavni cilj jeste povećanje obuhvata žena ciljne populacije uključenih u skrining mamografijom i uključivanje novih zdravstvenih ustanova u Nacionalni program organizovanog skrininga raka dojke."

2103843.jpg
Stefan Stanojević 

Doc. dr Milan Žegarac, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, istakao je da se godišnje u ovoj ustanovi leči oko 2.000 žena s karcinomom dojke i dodao da je lečenje mnogo jednostavnije, ukoliko se bolest otkrije na vreme.

"Ako uspemo hirurški da odstranimo karcinom, lečenje je uspešno u 95 odsto slučajeva. Zato je moj apel svakako prevencija."

Irena Petrović, direktorka WMG fondacije, naglasila je da je projekat "Prevencija kao garancija" pokrenut s jasnom vizijom - da podignemo svest o značaju preventivne zdravstvene zaštite.

"Živimo u vremenu kada medicina pruža neverovatne mogućnosti, ali ključ uspeha u borbi protiv karcinoma dojke leži u ranom otkrivanju i preventivnim merama. Nažalost, statistike i dalje pokazuju da mnoge žene prekasno dobijaju dijagnozu. Naša vizija je da pomognemo da se to promeni - da svaka žena u našem društvu bude informisana, osnažena i svesna koliko je važna briga o vlastitom zdravlju", rekla je ona.

Copy of STF_7261.jpg
Stefan_Stojanovic/Stefan Stojanovic 

Žaklina Milenković, glavna i odgovorna urednica magazina Lepa&Srećna, istakla je da je fokus tradicionalne konferencije o zdravlju, a koja je ove godine za temu imala prevenciju i lečenje karcinoma dojke, na faktorima rizika, zlatnim standardima u dijagnostici i najsavremenijim pristupima lečenju karcinoma dojke.

Copy of DSCF0203.jpg
Stefan Stojanovic/Stefan_Stojanovic 

"Tema o prevenciji i lečenju karcinoma dojke godinama je prisutna na stranicama našeg magazina i, u odnosu na raniji period kada su žene krile ovo oboljenje čak i od svojih najbližih, danas je slika drugačija", rekla je ona.

Konferenciju su otvorili ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar, v.d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije doc. dr Milan Žegarac, direktorka WMG fondacije Irena Petrović i glavna i odgovorna urednica magazina Lepa&Srećna, Žaklina Milenković. Konferencija "Zdravlje žena Srbije" održana je uz institucionalnu podršku Ministarstva zdravlja, kao i partnera ovog događaja, kompanija "Galenika a. d.", "AstraZeneca", "Dunav osiguranje", "MediGroup" i WMG fondacije.