Suzan Vojdžicki odlučila je 1998. godine da kupi kuću u mirnom predgrađu Kalifornije, Menlo Parku, ali je znala da hipoteku koju je digla neće moći da plaća ako jednu sobu nekome ne iznajmi. Stoga su Suzan i njen suprug iznajmili garažu Lari Pejdžu i Sergeju Brinu za 1700 dolara mesečno. To je na kraju ispalo najsrećniji susret stanodavca i podstanara u istoriji, piše The Times.

Brin i Pejdž su u to vreme planirali da osmisle posebnu internet pretraživač, a Suzan je bila toliko oduševljena idejom da je dala otkaz na poziciji u marketingu u Intelu, firmi koja se bavi proizvodnjom čipova, i pridružila im se na projektu.

„Činio se kao vrlo zanimljiv projekat, a Lari i Sergej su očigledno bili blizu da izmisle nešto veoma interesantno, ali Suzan nije imala pojma da će sve vreme provesti u garaži pogrbljena nad desetinama računara“, napisala je Suzanina majka Ester u svojoj knjizi „Kako odgajati uspešne ljude“, objavljenoj 2019. godine.

Suzan Vojdžicki
Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia 

Suzan je postala šesnaesta zaposlena u Google-u i preuzela je posao povezan sa Google pretraživanjem slika i njegovom oglašivačkom mrežom AdSense. Devet godina koje je provela kao izvršna direktorka YouTube-a, kompanije koju su Pejdž i Brin kupili 2006. godine za 1,65 milijardi dolara na njen nagovor, učinile su je jednom od najistaknutijih žena u svetu tehnologije.

Suzan je preminula 9. avgusta ove godine u 56. godini, nakon što se protekle dve godine borila sa rakom pluća, a u februaru je preminuo i njen sin. Marko Troper (19) pronađen je mrtav u svom studentskom domu nakon što se predozirao drogom.

„Suzan nije bila samo moja najbolja prijateljica i životna partnerka, već žena genijalnog uma, majka puna ljubavi i draga prijateljica mnogima... njen uticaj na našu porodicu, ali i na svet, je nemerljiv“, napisao je suprug u dirljivoj objavi na Facebooku nakon što je donedavna direktorka YouTube-a preminula.

Sundar Pičai, izvršni direktor Google-a i njegove matične kompanije Alphabet, rekao je da je Suzan bila srž istorije Google-a i da bi bilo teško zamisliti svet bez nje.

„Izvela me je na sladoled i prošetali smo kampusom, odmah sam bio oduševljen ne samo Google-om već i sa Suzan“, prisetio se Pičai svog razgovora za posao.

Mark Beniof, izvršni direktor Salesforce-a, gde je Suzan bila članica uprave, takođe joj je odao priznanje.

„Suzan je bila pionir u industriji, uzorna majka i cenjena prijateljica“,napisao je u objavi na društvenim mrežama.

Prema vlastitim rečima, Suzan je igrala brojne uloge u četvrt veku koje je provela radeći u Google-u. Bila je ključna u razvoju tehnologije koja raspoređuje potrošnju na oglašavanje na internetu. AdSense, softverski widget koji je omogućio Google-u da posreduje oglase za milione nezavisnih veb stranica, postao je vitalni alat za grupu.

Bila je voditeljka Google-ovog oglašavanja što je značilo da je imala jedan od najvažnijih poslova u jednoj od najmoćnijih svetskih kompanija. Suzan je takođe odgovorna za dva velika ulaganja koja su se pokazala izuzetno dobra za Google; kupovinu DoubleClick-a, popularne oglašivačke mreže za veb izdavače, 2007. godine, koja je usledila godinu dana nakon ugovora za YouTube.

Suzan je znala kako je Google-ova platforma za deljenje videozapisa nadmašila druge stranice s istom funkcijom nastale pre godinu dana. Brzo je osmislila poslovni model i plan za kupovinu te stranice, a kasnije je priznala da je na njega potrošila svega oko sat vremena. Mnogi su taj njen potez kritikovali, a Mark Kuban, preduzetnički veteran Dotcom-a ga je okarakterisao kao moronski.

profimedia-0261746705.jpg
Variety / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Kada je Suzan Vojdžicki odstupila s mesta šefa YouTube-a prošle godine, platforma je do tada narasla na više od 2,5 milijardi aktivnih mesečnih korisnika, a ima gotovo 30 milijardi godišnjih prihoda od oglašavanja. Njegova snaga, doseg i profit nadmašuju one tradicionalnih medijskih entiteta, a više od 500 sati sadržaja učitava se svake minute.

Zatim se Suzan izborila za kupovinu DoubleClick-a, a obe kompanije postale su važni delovi Google-ovog carstva, pomažući diversifikaciji njegovog poslovanja daleko od njegove izvorne pretraživačke platforme. Kasnije je nadzirala i Google Knjige, Google Fotografije, a od 2011. i sve reklamne proizvode kompanije, posao vredan više od 28 milijardi dolara.

„Osnivači veruju Suzan više nego bilo kome na svetu“, rekao je pre dve godine Patrik Kin, niži Google-ov direktor prodaje.

Porodica Vojdžicki ukorenjena je u Silicijskoj dolini. Suzan je rođena 5. jula 1968. u Santa Klari u Kaliforniji, gde je njena majka bila novinarka, a otac radio na odeljenju fizike na Univerzitetu Stanford. Imala je dve sestre, koje su i same postigle velike uspehe; Ana Vojdžicki, suosnivačica i izvršna direktorka biotehnološke kompanije 23andMe i Džanet Vojdžicki, profesorka pedijatrije na Univerzitetu Kalifornija.

Suzan Vojdžicki
Drew Altizer Photography / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Primajući uspeh i uticaj Vojdžickiovih u tehnologiji, časopis Forbes nazvao je majku Ester „kumom Silicijske doline“.

Suzan, majka petero dece bila je velika zagovornica obrazovanja za žene s posebnim fokusom na prirodne i tehnološke nauke, a zalagala se i za jednake plate i porodiljski dopust. Godine 2014., kada je postala izvršna direktorka YouTube-a, Suzan je započela 15-nedeljni porodiljski dopust osuđujući činjenicu da je SAD jedina zemlja u razvijenom svetu koja nije ponudila stanku koju je odredila vlada za nove majke. Odstupila je s položaja 2023. rekavši da želi da započne novo poglavlje fokusirano na porodicu, zdravlje i lične projekte oko kojih je strastvena.

U julu mesecu na X-u objavila je da se pridružuje upravnom odboru Planeta, kompanije za snimanje Zemlje koja ima za cilj da prati promene i trendove širom sveta.

„Veselim se što ću kao njihov najnoviji član uprave savetovati ovu inovativnu kompaniju da dodatno usmeri svoje sjajne proizvode prema neverovatnom uticaju za koji verujem da mogu imati na svet“, napisala je u objavi.

Nažalost, tokom početka avgusta internet i društvene mreže preplavile su objave u kojima se Suzan odaje počast. Među njima je bila i objava na Instagramu Šeril Sandberg, bivše glavne operativne direktorke Mete, kompanije koja stoji iza Facebooka i Instagrama.

„Kao jedna od najvažnijih žena liderki u tehnologiji - prva koja je vodila veliku kompaniju - bila je posvećena širenju mogućnosti za žene širom Silicijske doline. Ne verujem da bi moja karijera bila kakva je danas bez njene nepokolebljive podrške“, napisala je Sandberg.

Suzanin život zasigurno ne bi bio isti da nije odlučila da iznajmi garažu, koja je nakon osnivanja Google-a 2006. godine postala svetski poznata.

Izvor: Jutarnji.hr/ Wanted Vanja Pajović