Kraljica Elizabeta II je najdugovečnija britanska vladarka. U aprilu bi trebala da proslavi 96. rođendan, a u februaru 70. godina na britanskom prestolu.

Međutim, na nekim internetskim stranicama se proširila teorija da je britanska kraljica u stvari preminula, a da kraljevska porodica to vešto skriva. Nakon što jei sama kraljica izgubila blisku osobu, ovo otvara niz pitanja poput: "Zašto bi to učinili?" i "Kako bi to uopšte funkcionisalo?".

Da li je kraljica mrtva?

Službeno nije. Kraljevska palata planira veliku proslavu, dosta glamurozniju od one za rođendan Kejt Midlton, povodom njenih 70 godina na prestolu. Godišnjicu su nazvali platinasti jubilej, a kraljica će biti prvi britanski monarh koji će je proslaviti, što zahteva poseban puding. Nije šala, 10. januar pokrenuta je potraga za pudingom dostojnim ovog jubileja, a pobednik takmičenja biće pozvan na proslavu.

Kraljica Elizabeta službeno nije mrtva.
Ben Stanstall-AFP/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Zašto ljudi govore da je već umrla?

Kraljica je smanjila svoj broj javnih pojavljivanja otkako je u oktobru završila u bolnici zbog bolova u leđima. Usprkos njenim godinama, njena hospitilalizacija i povlačenje iz javnih nastupa bili su iznenađenje s obzirom da je svega dva puta završila u bolnici u gotovo 20 godina. Kraljevski stručnjaci kažu da je kraljica ušla u novu fazu i da je verovatno nećemo videti sve do proslave u februaru.

Kraljica Elizabeta je smanjila pojavljivanje u javnosti otkako je u oktobru završila u bolnici.
ROTA / Camerapress / Profimedia 

Dokazi nisu baš uverljivi

Nije baš uverljivo, ali ako smo išta naučili je to da teorije zavere uspevaju i uz manje dokaza. I ono što je najvažnije, verovatno je reč o neslanoj šali.

I božićna čestitka je lažna?

Nekoliko istražitelja otišlo je toliko daleko da smatraju kako je kraljičina prošlogodišnja božićna čestitka zapravo lažna. Smatraju da je uz pomoć veštačke inteligencije zamenjeno lice jedne osobe s drugom u videu.

Kraljevska palata planira veliku proslavu povodom 70 godina kraljice Elizabete na prestolu.
Steve Parsons/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Zašto bi palata uopšte krila kraljičinu smrt?

Teorija je da vest o njenoj smrti nisu želeli da objave tokom praznika. Drugi tvrde kako palata želi izbeći činjenicu da je vladala 69 godina jer to nije lep okrugli broj kao 70.

Zvuči li sve ovo već poznato?

Barem jednom godišnje proširi se glasina da je kraljica umrla. Nakon što je prošle godine završila u bolnici, kružila je glasina da je u stvari umrla. Godine 2019. kraljevski stručnjaci su morali reagovati i uveriti zabrinute korisnike Tvitera da je kraljica živa i da je dobro. Jedan je korisnik Reddita 2018. godina napisao da će kraljica umreti u januaru sledeće godine.