Elle (60) je u svojim nadolazećim memoarima "Life, Lessons, and Learning to Trust Yourself"objasnila da je pristupila bolesti na holistički način – ignorisala je savete 32 lekara i želje svoje porodice. "Bio je to šok, neočekivano, zbunjujuće i zastrašujuće iskustvo koje mi je omogućilo da preispitam sebe i pronađem rešenje koje funkcioniše za mene," ispričala je za Women's Weekly.

Nakon što je prošla kroz lumpektomiju pre sedam godina, Elle je dijagnostikovana sa HER2 pozitivnim intraduktalnim karcinomom dojke, koji je receptivan za estrogen. Lekari su joj preporučili mastektomiju, zračenje, hemoterapiju, hormonsku terapiju i rekonstrukciju dojke.

Međutim, Elle je odlučila da se ne prikloni standardnoj medicini, rekavši da želi biti verna sebi, svom telu i načinu lečenja koji je odabrala. Molila se i meditirala na plaži u Miamiju i zaključila da ne želi da koristi lekove, već da se oslanja na intuitivni, holistički pristup.

"Reći ne standardnim medicinskim rešenjima bila je najteža odluka u mom životu. Ali odbiti svoj unutrašnji osećaj bilo bi još teže,"objasnila je, dodajući da su hemoterapija i operacija bile previše ekstremne opcije za nju. Manekenka je rekla da su neki mislili da je luda, ali je nastavila sa planom lečenja koji je rezonovao s njom, suočavajući se s emocionalnim i fizičkim aspektima raka dojke.

elle macpherson
Gartner / imago stock&people / Profimedia 

Elle je unajmila kuću u Phoenixu, Arizona, na osam meseci i holistički je lečila svoj rak uz pomoć svog primarnog lekara, doktora naturopatije, holističkog stomatologa, osteopata, kiropraktičara i dva terapeuta. Tokom tog perioda, Elle je svakog trenutka posvećivala samoizlečenju.

Iako je sada u remisiji, što naziva "potpunim blagostanjem", njeni sinovi i bivši partner Arpad Busson su imali različite reakcije na njen neobičan pristup lečenju. Najmlađi sin Cy je u potpunosti podržao njenu odluku, dok je stariji Flynn bio rezervisan. "Flynn, koji je konvencionalniji, nije bio zadovoljan mojim izborom. No, on je moj sin i podržao bi me u svemu, čak i ako se ne slaže," rekla je Elle. Što se tiče bivšeg partnera, iako se nije slagao sa njenim metodama, napisao joj je pismo u kojem joj je čestitao na hrabrosti koju je pokazala.

Elle je sumnjala na rak još 2013. godine. Na svoj 49. rođendan, pronašla je kvržicu na dojci koja se ispostavila kao benigna, ali ju je naterala da preispita svoj pristup zdravlju. "Mislila sam da imam rak," rekla je Elle za Daily Mail. "Bila sam odsutna zbog snimanja 'Britain and Ireland's Next Top Model' i nisam mogla posetiti svog lekara, pa sam zaista paničila." Dodala je da je prošlo četiri nedelje pre nego što je dobila rezultate biopsije, što je bilo stresno razdoblje za nju.

"Imala sam sreće - bio je to fibroadenom (dobroćudna izraslina fibroznog tkiva), ali to je bio veliki znak upozorenja. Počela sam da preispitujem svoje vitamine, minerale, ishranu i nivo stresa," rekla je Elle. Istakla je da je spavala samo tri do četiri sata noću i često putovala zbog posla. "Stavljala bih sinove na spavanje u 21 ili 22 sata i radila do dva ujutro jer je to bilo jedino mirno vreme. Zatim bih ustajala u šest ujutro. Radila sam to godinama."

Svako jutro pila je espresso i jela i vežbala kao obično, ali je njeno telo bilo ukočeno i nije reagovalo kako treba. Takođe je imala probleme s probavom, osećala se umorno i bezvoljno, a zglobovi su je boleli. Smatrala je da je možda u perimenopauzi. "Bližim se pedesetoj i činilo mi se normalnim da se moje telo prilagođava narednoj fazi zrelosti,"rekla je Elle.

Odlučila je da mora da se brine o svom telu iznutra i da različite kreme za lice neće pomoći, a plastične operacije nisu bile opcija. Posetila je nutricionistu koji je savetovao da prestane s uzimanjem sintetičkih dodataka i pređe na alkalnu dijetu. Rekao joj je da njeni simptomi ukazuju na vrlo kiselo telo. "Bolest napreduje u kiselom telu, a nisam znala da stres, brige, jet lag, nedostatak sna i loša ishrana mogu učiniti telo kiselim," opisala je Elle.

Nutricionistica je za nju osmislila personalizovanu mešavinu zelenog lisnatog povrća (uključujući ječmenu travu, pšeničnu travu i spirulinu). "Počela sam više da spavam, pila više vode ujutro, jela manje crvenog mesa, dodala više voća i povrća i u roku od nekoliko nedelja osećala sam se kao potpuno nova osoba,"objasnila je Elle. "Nisam shvatala kako male promene u rutini mogu poboljšati moje osećanje i izgled."

Stručnjaci se slažu da održavanje zdravog načina života može biti korisno i u prevenciji i tokom lečenja raka. Dokazi pokazuju da zdrav način života može pomoći u upravljanju stresom i umorom uzrokovanim bolešću i lečenjem. Studije su takođe pokazale da ljudi koji vežbaju tokom lečenja ne samo da bolje podnose nuspojave, već mogu i da žive duže. Međunarodne smernice preporučuju pacijentima da ostanu aktivni i vrate se svojim uobičajenim aktivnostima što je pre moguće, piše Daily Mail.

U razgovoru za Body and Soul, Elle je otkrila svoje zdrave i wellness navike koje joj pomažu da održi telo u vrhunskoj formi. Njen režim uključuje jogu na suncu, dodatke ishrani, 25-minutnu meditaciju, tehnike disanja i zvučno isceljenje, kao i čaj za održavanje energije tokom poslepodneva. Voli da pije filtriranu vodu sa limetom i redovno vežba napolju, planinari, vozi bicikl, pliva ili jednostavno sedi na svežem vazduhu i suncu, te se upušta u kupke u hladnoj vodi. Velika je obožavateljka energetskog isceljenja i koristi akupunkturu i kiropraktiku.

Elle se pridržava biljne ishrane, preferira domaća jela i sve namirnice koje kupuje su lokalno uzgojene i organske. Jedan od njenih omiljenih obroka je miso supa od pečuraka sa japanskim slatkim krompirom. Takođe dodaje kolagen u svoj jutarnji smoothie i uzima dodatke ishrani za creva i proteine.

Tipično lečenje raka uključuje operacije, hemoterapiju i radioterapiju

Prema Cancer Research, neki pacijenti takođe koriste komplementarne terapije kako bi se osećali bolje, ublažili nuspojave tretmana i poboljšali kvalitet života. Aromaterapija, akupunktura, biljna medicina, masaže, vizualizacija i joga su među najčešćim primerima.

Međutim, ponekad se alternativne terapije koriste umesto standardne medicinske nege. Primeri uključuju dodatke sa hrskavicom morskog psa, laetril (biljna supstanca) i Gersonovu terapiju, koja uključuje organsku vegetarijansku ishranu i do pet klistiranja kavom dnevno. Ne postoje naučni ili medicinski dokazi da ove terapije mogu izlečiti rak, a neke mogu biti nesigurne, izazvati štetne nuspojave ili uticati na medicinski tretman, prema Cancer Research UK.