Svaki odnosi imaju i svoje teške i ne tako lepe trenutke, ali šta raditi kada ti tvoja prijateljica zapravo ne želi dobro? Šta raditi kada je ljubomorna na tvoj život, na tvoje uspehe, na sve što ti se dešava lepo u danu? Tada se možeš osećati loše zbog nje, čak iskusiti i anksioznost. U tom trenutku, važno je naučiti da kažeš “Stop” i da staviš sebe na prvo mesto. Evo 5 znakova koji ukazuju na to da imaš ljubomornu prijateljicu i da vaš odnos postaje toksičan!

1. Umanjuje tvoj uspeh

Ako tvoja prijateljica umanjuje tvoja postignuća ili pokušava da ih banalizuje, to može biti jasan znak ljubomore. Umesto da se raduje zbog tebe, ona može komentarisati: „Nije to ništa posebno” ili „Svako bi to mogao da uradi”. Ne raduje se tvojoj sreći, nestaje kada ti je potrebna ili čak pravi šale na račun tvoje sreće.

Kako pristupiti ovoj situaciji:

Pokušaj da razgovaraš s njom otvoreno o tome kako te ti komentari pogađaju. Ako je prava prijateljica, pokušaće da razume i promeni svoje ponašanje.

5 znakova da je tvoja drugarica ljubomorna na tebe
Shutterstock 

2. Takmiči se s tobom

Ljubomorna prijateljica može pokušati da te nadmaši u svemu, čak i u najsitnijim stvarima. Neprestano se može upoređivati sa tobom i pokušavati da dokaže da je bolja.

Štaviše, takva prijateljica će pokušati da te kontroliše, izoluje i uništi tvoje samopouzdanje, kako bi ona bila ta koja pobeđuje.

Kako pristupiti ovoj situaciji:

Važno je da je podsetiš da prijateljstvo nije takmičenje. Istakni jedinstvene aspekte vaše veze i reci joj da uspeh jedne ne umanjuje vrednost druge, naprotiv.

3. Promene u ponašanju

Tvoja prijateljica može se udaljiti od tebe ili postati neprijateljski raspoložena bez očiglednog razloga. Ako primetiš promene u njenom ponašanju, kao što su izbegavanje interakcije ili kratki i suvi odgovori, to može biti manifestacija ljubomore.

Pristupi ovom pitanju s taktom i pitaj je da li ima nešto što je muči. Budi spremna da saslušaš i razumeš njen pogled na situaciju.

4. Kritike prikrivene kao "šale"

Tvoja prijateljica može praviti kritične i zloćudne komentare pod izgovorom da se šali. Ove „šale” često su tu da te učine nesigurnom ili inferiornom. Iako se na prvi pogled mogu činiti bezopasnim, često skrivaju duboku ljubomoru.

5 znakova da je tvoja drugarica ljubomorna na tebe
Shutterstock 

Kako pristupiti ovoj situaciji:

Ne ustručavaj se da joj kažeš da te ovi komentari povređuju. Ako je prava prijateljica, razumeće i pokušati da promeni svoje ponašanje.

5. Izoluje te od drugih prijatelja

Ako tvoja prijateljica pokušava da te izoluje od drugih prijatelja, da ti uzme svako slobodno vreme - to je znak nesigurnosti i ljubomore. Može pokušavati da kontroliše s kim provodiš vreme, kako bi ostala tvoj jedini izvor podrške.

Kako pristupiti ovoj situaciji:

Bitno je da postaviš jasne granice i održavaš zdrav balans u svim svojim prijateljstvima. Ako tvoja prijateljica ne može poštovati te granice, onda je taj odnos toksičan.