Za najgledaniju i najpopularniju korejsku seriju "Squid game" smatra se da treba da bude zabranjena za one ispod 20 godina. Otkako je ugledala svetlost dana, ne možete ući ni na jedan portal a da se o njoj ne bruji.

Količina nasilja koju ova serija poseduje, glavni je razlog da Netfliksovo ostvarenje postane predmet osuda, polemika i negativnih kritika. Upravo zbog toga, Netfliks je morao da ukloni određene scene, a sada su se oglasili stručnjaci koji tvrde da ovaj scenario jako loše utiče na decu.

serija squid game
printscreen/youtube 

Kako piše Daily Mail, psihološkinja Sandra Veatlej, čija je uža specijalnost tema roditeljstva i odnosa sa decom, istakla je da serija "Squid game" može naškoditi društvenom i emocionalnom razvoju mladih. Po njenim rečima, zbog uticaja ove serije, deca bi mogla jednostavno da se pomere kada vide da je neko povređen, umesto da priđu i pomognu.

- Serija ih može naterati da se pitaju zašto im niko ne pomaže. Jasno je da tamo postoje poruke koje zaista ne želimo da naša deca prihvate - objašnjava psihološkinja.

To nije sve. Kada su roditelji, čija deca pohađaju jednu školu u Londonu, upozoreni da deca u školskom dvorištu učestvuju u poznatim igricama iz serije, nastao je potpuni haos. Stranica Mumsnet postala je pravo mesto za raspravu roditelja o ovoj temi. Dok pojedini dozvoljavaju deci da gledaju ovo korejsko ostvarenje, drugi roditelji su izričito protiv gledanja bilo kog vida nasilja.

squid game
Netflix / Zuma Press / Profimedia 

- To bi moglo poljuljati temelje onoga što ih uče u školi, a to je da nam je stalo i da moramo da pomažemo drugima. Ne stojimo po strani ako svedočimo nepravdi. Ako vidimo da je neko drugi maltretiran ili povređen, to kažemo učiteljici, a ne pridružujemo se, niti odlazimo. Očigledno je da u seriji postoje poruke koje zaista ne želimo da naša deca prihvate - piše u poruci te osnovne škole.

Nuzhat Uthmani, učiteljica u osnovnoj školi, napisala je na blogu da su njeni učenici gledali "Squid Game" i da bi to moglo uticati na njihovo psihičko zdravlje. Osim toga, ona je dodala da deca drugačije shvataju poruku serije od odraslih jer su vrlo mladi da bi mogli da razumeju pravo značenje.

Iako se scenario za ovu seriju odbijao deset godina, njen tvorac danas zarađuje milione.

U vidu ispod pogledajte trejler za ovu seriju: