Serija "Squid game" brzinom svetlosti opčinila je ljude širom sveta.

I dok je nekima prenasilna i nepodnošljiva za gledanje, drugi oduševljeno čekaju drugu sezonu koja stiže sledeće godine.

Producenti korejskog ostvarenja pretvorili su svima dobro znane tradicionalne igre u borbu za preživljavanje. Radnja serije vrti se oko kockarskog zavisnika Seounga Gu-huna kog igra glumac Lee Jung-jae, i njegovog prijatelja iz detinjstva, propalog bankara Choa Sang-wooa, kog igra Park Hae-soo.

squid game
printscreen/youtube 

Međutim, mnogi su se pitali ko je zapravo tvorac ovog maestralnog scenarija? 

Istina je da je reč o čoveku koji je bio u ličnom finansijskom paklu 10 godina jer nijedan studio nije želeo da prihvati scenario za "Squid game".

Hvang Dong Hijao danas je kreator najgledanije Netliksove serije koja je pretekla čak i "Bridgerton", te je teško zamisliti da je u jednom trenutku morao i da proda svoj laptop za samo 675 dolara da bi kupio hranu.

Finansijske borbe pisca i režisera rasvetljene su slučajno viralnim tvitom u kome je otkriveno da niko, pa čak ni glumci nisu želeli da budu deo ovakvog ostvarenja.

Kako je i sam kasnije priznao za "Variety" inspiraciju je dobio iz japanskih stripova i anima, a kako je i sam bio u finansijskim problemima provodio je vreme u kafićima čitajući te stripove i razmišljajući da li bi i kako preživeo te igrice.

Otkrio je da su te igre preživljavanja previše složene, pa se odlučio da se njegova serija umesto toga fokusira na ubilačke dečje igre.

"Želeo sam da napišem priču koja je bila alegorija ili basna o savremenom kapitalističkom društvu, nešto što prikazuje ekstremnu konkurenciju, donekle nalik ekstremnoj konkurenciji života. Ali želeo sam da koristim likove koje smo svi sreli u stvarnom životu", rekao je on. "Kao igra za preživljavanje, to je zabava i ljudska drama. Prikazane igre su izuzetno jednostavne i lako razumljive. To omogućava gledaocima da se fokusiraju na likove, umesto da ih ometaju pokušavajući da tumače pravila."

kreator squid game serije morao je 10 godina da ceka da snimi projekat
Netflix / Zuma Press / Profimedia 

Međutim, rani potencijalni investitori i dalje su bili zabrinuti tvrdeći da je sve to previše složeno i nekomercijalno. Nakon što nije uspeo da obezbedi novac za projekat bio je primoran da ga stavi na hold sve do 2020. godine,

Hvang je rekao i da mu je samo za prve dve epizode trebalo 6 meseci da bi ih napisao, te da će za sezonu 2 angažovati još iskusnih režisera i scenarista.