Netfliksovo hit ostvarenje "Squid Game" preko noći je steklo ogromnu popularnost širom sveta.

Jedni su oduševljeni,drugi smatraju da serija bespotrebno obiluje brutalnim scenama, dok se treći zalažu da se zabrani za one ispod 20 godina.

Mnogi nisu bili u stanju da pogledaju ni prvu epozodu do kraja, a čini se da je najviše pažnje privukla Ppopgi igrica u kojoj su učesnici morali da izrežu iglom zadati oblik od šećernog Dalgona kolača. "Ppopgi" znači "iskopati", te je više nego jasno koje je pravilo.

Dalgona je inače tradicionalna korejska poslastica koja se pravi od samo dva sastojka, a po ukusu je najsličnija lizalicama. Ipak, kolač koji ima tvrdu koricu veoma je lomljiv što je onima koji su se u "Squid Game" borili za život otežavalo da izrežu neobične oblike.

Ukoliko ne znate o čemu pričamo, pre nego što sa vama podelimo originalni recept, pogledajte video u nastavku:

Koliko je serija popularna svedoči i to što se na Tiktoku pojavio i Dalgona izazov koji već sada ima preko milijardu pregleda.

Slatkiši Dalgona napravljeni su od šećera i sode bikarbone. Tradicionalni korejski slatkiš ima tvrdu teksturu nalik saću. Ulični prodavci će ga pripremiti pomoću kutlače za supu i od njega napraviti okrugli kolačić sa oblikom u sredini. Oblik u centru je obično krug, kvadrat, trougao ili kišobran. Ova poslastica često je spremana i davana deci kako bi se igrali, a potom zasladili, a najčešće bi im uz to bila data i čačkalica kako bi "izrezbarili" oblik koji je napravljen modlom.

@masakmakanmain

Dalgona candy squid game #squidgame#squidgamecandy#dalgonacandy#marikitacoba

♬ Squid Game - Green Light Red Light - Yovinca Prafika

Za ovako nešto potrebno vam je:

  • Šećer
  • Soda bikarbona
  • Modle raznih oblika
  • Čačkalice ili ražnjići
  • Silikonska podloga ili papir za pečenje
  • Metalni poklopac

Priprema:

Jednu ipo supenu kašiku šećera sipajte u šerpicu, a potom na srednjoj vatri mešajte sve vreme sve dok se lepo ne otopi. Kada je šećer dobio tamniju žutu nijansu koja podseća na med, sklonite sa ringle i dodajte 2 prstohvata sode bikarbone.

Mešajte sve dok se soda bikarbona potpuno ne rastvori. Smesu potom sipajte na silikonsku podlogu ili papir za pečenje.

dalgona kolac
printscreen/youtube 

Nakon toga, ostavite da se smesa ohladi 15 - 20 sekundi, a potom lagano ravnajte površinu ili metalnim poklopcem ili dnom metalne šerpice.

Sada je na redu modla po želji.

dalgona kolac iz squid game
printscreen/youtube 

Nežno pritisnite ali samo po polovine smese. Ostavite da se potpuno ohladi i vaš Dalgona kolač je spreman. 

U videu u nastavku pogledajte kako izgleda celokupna priprema ove poslastice. Uostalom, probajte i zabavite se uz Ppopgi igricu.