Svet gastronomije za Megan Markl nikada nije bio nepoznanica, čak je pre skoro tri godine objavila zbirku recepata pod nazivom „Together: Our Community Cookbook“. Dok je imala višak slobodnog vremena, što zbog pandemije, što zbog drugog stanja, eksperimentisala je jednom od njenih omiljenih poslastica – hlebom od banane.

Ovo nije klasičan hleb, već slatki hleb koji se čak može svrstati i u kolače. Banana-hleb koji je vojvotkinja od Saseksa sama napravila predstavila je prilikom prvog kraljevskog putovanja sa suprugom, princem Harijem. U nastavku donosimo recept...

Sastojci:

2 jaja
3 banane
300 grama brašna
kašikica sode bikarbone
50 grama belog šećera
50 grama žutog šećera
100 grama putera
kašikica esencije vanile
kašika oraha ili šokoladne kockice

hleb od banane
Shutterstock 

Priprema:

Prvo pomešajte puter i šećer, zatim dodajte vanilu, prstohvat soli i dobro sve pomešajte. U drugoj posudi oljuštite zrele banane i izgnječite viljuškom. Banane se dodaju puteru, šećeru i jajima. 

Uključite se rerna na 200 stepeni i modlu za pečenje namažite buterom. U brašno umešajte kašičicu sode bikarbone pa dodajte smesi sa bananama. Kada se sve dobro pomeša doda se po želji kašika mlevenih oraha ili šaka izrendanih ili, još bolje, sitne kockice čokolade. Sve pomešajte i sipajte u namazan pleh.

Nakon što se rerna ugrejala, pleh ubacite i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta. Pre kraj čačkalicom probodite kolač, a ukoliko ne bude suva znači da hleb nije gotov. 

Ovaj kolač se odlično slaže uz čaj i kafu, a dobar je i kao doručak. Ovo je odličan recept u kojem mogu da se iskoriste prezrele banane koje malo ko voli da jede. Treba imati u vidu da što su banane zrelije kolač će biti slađi i šećera treba dodati manje.