Pita od čokolade se vrlo lako priprema, a za nju je potrebno svega desetak sastojaka koje verovatno imate kod kuće.

Sastojci:

Kore

– 250 g glatkog brašna

– 175 g maslaca

– 100 g oštrog brašna

– 1 jaje

– 1,5 kašika kisele pavlake

Nadev

– 200 g šećera

– 140 g čokolade u prahu

– 140 g mlevenih lešnika ili badema

– 30 ml ceđenog soka od pomorandže

– 6 jaja

Priprema

Za kore: dobro izmutite jaje, maslac i kiselu pavlaku. Dodajte oštro i glatko brašno u smesu i rukom umesite testo.

Podelite testo na dva dela: jedan do razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i stavite u pleh za pečenje dimenzija 30 x 20 centimetara i lagano je izbockajte viljuškom. Drugi deo testa ostaviti sa strane dok pripremate nadev.

Za nadev: razdvojite žumanca od belanaca, pa umutite čvrst sneg od belanaca.

Žumanca penasto umutite sa šećerom, dodajte čokoladu u prahu, mlevene lešnike ili bademe i sok od pomorandže, dok ne dobijete jednoličnu smesu. Lagano umešajte belanca u smesu sa čokoladom. Nadev stavite na donju koru i poklopite sa gornjom korom koju ste takođe razvaljali na pobrašnjenoj podlozi i izbockali viljuškom.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko 40 minuta. Proverite čačkalicom da li je kolač pečen do kraja. Izvadite kolač iz rerne i pustite da se malo ohladi, pre nego što fa poslužite.