Konačno možemo da kažemo da je počelo pravo leto, barem ako je suditi po temperaturama koje su svakog dana sve više.

Da, bilo bi idealno da se svi bašakrimo negde na obalama Italije uz neko dobro vino, masline, sireve i naravno, nezaobilaznu fokaču, ali možda ćemo ipak na takav odmor morati malo da sačekamo.

To naravno ne znači da ne možete ukus Italije da donesete u svoj dom, i to brzo i lako.

Naime, Jelena Nikolić poznatija kao Baby Tuna podelila je sjajan predlog za originalnu italijansku fokaču.

jelena nikolic podelila je recept za italijansku fokacu
printscreen/instagram 

Možete je koristi kao prilog, ili pak kao osnovu sa sendviče i slično. Pravi se lako, a za one koji ne znaju šta je u pitanju, fokača je tanak italijanski hleb slične teksture kao testo za picu, i najčešće se dodaju masline, ruzmarin i slično.

Nestvarno miriše i još je boljeg ukusa,a sjajno se kombinuje uz belo vino i masline.

fokaca po receptu baby tune
printscreen/instagram 

Potrebno vam je:

  • 250g brašna
  • kašičica soli
  • kašičica kvasca
  • šolja mlake vode
  • ruzmarin ili masline po izboru
  • krupnija so

Priprema:

U posudu sipajte brašno, so, kvasac, a potom šolju mlake vode i dobro zamesite. Ostavite u frižideru da "prenoći". Ujutru nauljite pleh, razvucite testo i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi još tri sata.

fokaca po receptu jelene nikolic poznatije kao baby tuna
Freepik/Freepik 

Pospite ruzmarinom ili iseckanim maslinama kao i krupnijom soli, i napravite viljuškom rupice u testu. Pecite na 200 stepeni oko 20-25 minuta. I to je to.

Sjajan izbor za piknik, ili kada želite da se opustite sa prijatlejima ili voljenom osobom.