Odrastajući u kući u kojoj se dobro klopalo, hrana i kuvanje su bili nešto što je Anu V. Đurđević oduvek interesovalo. Intenzivno je počela da kuva tek kada je otišla iz porodičnog doma i tako je vremenom nastao Prstohvat soli. Bavljenje hranom je jedna vrsta umetnosti i tu je sve dozvoljeno.

Crveni humus sa svim&svačim

Recept je nastao sasvim slučajno. Planirala sam da osnova bude regularni humus, ali… Ode pola tegle mlevene paprike u multipraktik. Eto, mrzelo me da uzmem kašičicu i dozirano sipam, ja ću to direkt iz tegle. Došlo mi je da plačem, ali onda sam se sabrala i probala ga. Uh, dobro je, slatka paprika u tegli nije ljuta! Ovaj recept skroz možete prilagoditi svom ukusu, što se začina i dodataka tiče.

500 g kuvane leblebije (oko 250 g sirove)
100 g tahinija
sok od jednog limuna ili po ukusu
3 veća čena belog luka
3 kašike maslinovog ulja
so, biber po ukusu
1 kašičica mlevenog kumina
1/2 kašičice mlevenog korijandera
1 ravna kašika slatke mlevene paprike, opciono
voda od kuvanja leblebija ili obična ako niste sačuvali ovu od kuvanja

humus
Wanted 

Pečena leblebija

100 g kuvane leblebije
1/2 kašičice mlevenog kumina
1/2 kašičice mlevenog korijandera
1/2 kašičice mlevene ljute paprike, opciono
1/4 kašičice soli
1 kašičica kokosovog šećera
malo bibera

Salata

polovina krastavca
1/4 ljubičastog luka
sok od limuna i so, po ukusu
feta, svež peršun, nar, maslinovo ulje

Priprema

Prvo ispecite leblebije. Upalite rernu na 200 °C, na manji pleh stavite komad papira za pečenje. U pleh stavite kuvanu leblebiju, ali je dobro prosušite pa pospite začine po njoj i prstima sve promešajte. Pecite dok leblebija ne postane hrskava, pazeći da se začini ne prepeku.

Za humus, u multipraktik stavite leblebiju pa dobro usitnite. Dodajte tahini, sok od limuna, beli luk, maslinovo ulje, začine pa sjedinite. Počnite da dolivate vodu od kuvanja dok ne dobijete konzistenciju koju želite.

Krastavac isecite na kockice ili kolutove, dodajte sitno naseckan ljubičasti luk i sve začinite sokom od limuna i solju po ukusu.

Na tanjir stavite humus, napravite blago udubljenje u sredini pa tu naizmenično dodajte pečenu leblebiju (ne mora cela količina, ima dosta, stavite koliko želite), salatu sa krastavcem, mrvljenu fetu, zrna nara, sveži peršun. Sve dodatno poprskajte maslinovim uljem i služite odmah.

Najbolje je da humus sa dodacima poslažete pred serviranje da se humus ne bi sušio. Služite uz prepečeni hleb, pita hleb ili tortilja čips (kupite tortilje, isečete na trouglove i zapečete nekoliko minuta u rerni) i kriške limuna ako neko želi dodatno da zakiseli.

prstohvatsoli.com
@ana_prstohvatsoli