Milkica Crevar Sakač autorka je food bloga Mimi’s Kingdom već devet godina, a inače je i mama dva vesela nemirka. Docent je na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a ono malo slobodnog vremena koje joj preostaje troši na proučavanje fotografije, baštovanstvo, heklanje lutkica i čitanje.

Milkicu možete pratiti na Instagramu i posredstvom njenog bloga, a za prvo Wanted! izdanje odlučila je da podeli svoj recept za baklave sa domaćim korama koji smo dočekali sa osmehom. Osim savršenih fotografija koje su milina za gledanje, sigurni smo da će i čulo ukusa biti jednako zadovoljeno posle prvih zalogaja ove poslastice.

baklava
Milkica Crevar Sakač 

Testo (mera je čaša od 200 ml)

1 jaje
1/2 čaše ulja
1 mala kašika praška za pecivo
1 mala kašika sirćeta
1/2 male kašike soli
1/2 šolje kiselog mleka (ili masnijeg jogurta)
3 šolje brašna
+
200 g skrobnog brašna (gustina)
2-3 kašike brašna

baklava
Milkica Crevar Sakač 

Masnoća

200 g maslaca
50 ml ulja
Orašasti plodovi
400 g seckanih (obavezno) oraha, badema, lešnika ili mešavine (po želji)
3-4 kašike šećera

baklava
Milkica Crevar Sakač 

Sirup

4 čaše šećera
2,5 čaše vode
1 supena kašika soka od limuna
3 štapića od cimeta

1. Najpre izmešajte sve sastojke osim brašna, koje se dodaje po potrebi, postepeno. Testo treba da umesite da bude mekše. Kada ga umesite, ostavite ga da odstoji petnaestak minuta. Nakon toga testo podelite na tri dela. Svaki deo oblikujte kao zmiju i svaku tu zmijicu podelite na 15 delova koje treba oblikovati u loptice. Dakle završićete sa 45 loptica testa. Neće biti potrebno za dodatnim premazivanjem brašna kad to budete radili. Kad ih pripremite, odmah ih prekrijte krpom i ostavite još petnaestak minuta da se testo odmori.

sirup
Milkica Crevar Sakač 

2. Sad počinjete da pravite kore. Pripremite u jednoj činiji oko 200 g gustina. Dodajte mu jednu do dve supene kašike brašna i promešajte. Počnite da razvijate svaku kuglicu tako što ćete da dodajete pomalo gustina i razvijate je u krug prečnika oko 15-20 cm. Odložite razvijenu koru na stranu. Zatim opet pospite prstohvatom gustina i tako redom dok ne stignete do petnaeste loptice. Složite kore jednu preko druge dok između njih stavljate pomalo gustina. Sada preko svih tih 15 naređanih kora počnite razvijanje oklagijom da biste dobili krugove od oko 25-30 cm. Obavezno sve kuglice držite pokrivene dok ih ne razvučete da se testo ne bi sušilo.

3. Odložite oklagiju i počnite da razdvajate svaku koru da biste između svake opet stavili prstohvat-dva gustina. I onda kako su jedna preko druge, opet prelazite oklagijom uz dodavanje pomalo gustina. Kore će početi da se rastanjuju (nema veze ako vidite da neka pomalo puca i nema veze što će gustin da škripi kad budete prelazili oklagijom). Rastanjite ih do prečnika 35-40 cm. Tepsija u kojoj ja pečem baklavu od ove količine sastojaka je prečnika 36 cm. Kore uvek razvucite koji centimetar više da ne bi falilo testa po ivicama.

baklava
Milkica Crevar Sakač 

4. Podmažite tepsiju smesom otopljenog maslaca i ulja pa stavite rastegnutu koru. Premažite je sa 2-3 supene kašike maslaca pa preko stavite orahe ili druge orašaste plodove. Potom prekrijte krpom da se ne suši.

5. Uradite isto sa preostalih 30 loptica. Kad je spremna druga kora, stavite je preko oraha, isto premažite sa 2-3 supene kašike mešavine maslaca i ulja, i stavite preko toga orahe da se kora prekrije.

6. Kada spremite i treću koru, stavite je preko oraha i nemojte premazivati maslacem. Režite na sitne rombove ili u neki drugi oblik. Kad je isečete, prelijte maslacem svuda podjednako.

7. Stavite baklavu da se peče u zagrejanu rernu na 180 stepeni sa ventilatorom. Kad vidite da počinje da žuti odozgo, smanjite temperaturu na 160 stepeni (prilagodite to jačini svoje rerne). Kore u baklavi trebalo bi da se suše, a ne da se peku, tako da se prilikom pečenja vodite ovim principom. Pečenje traje sat i po do dva i po sata. Ako niste sigurni, posle sat vremena možete da zavirite u neko parče i pogledate da li se srednji sloj ispekao (zna da ostane svetliji u poređenju sa prvim i trećim slojem). Kad se ispeče, odmah je prelijte hladnim sirupom.

baklava
Milkica Crevar Sakač 

8. Sve sastojke za sirup stavite u šerpu i kad provri ostavite da vri maksimalno 5 minuta i onda sklonite sa strane. Sirup je najpraktičnije napraviti pre razvijanja kora da bi stigao da se ohladi.

@mimiskingdom.recepti
mimiskingdom.com