Em kiša, em korona... ima li gore kombinacije? Nigde ne možete da mrdate, čak ni da prošetate... 

Ipak, zna se šta uvek može da popravi raspoloženje - slatkiši ili neki dobar kolač. Još ako je jednostavno za napraviti, pa gde ćete bolje? 

Nama je ovog puta zapao za oko predlog naše food i lifestyle blogerke Mile Vujisić, koja je na svom storiju podelila jednostavan recept za cimet rolnice. 

Verujte nam, krenula nam je voda na usta. 

Pa, ako ste za divnu kombinaciju cimeta i lisnatog testa, obratite pažnju na instrukcije. 

Mila kaže da vam je za ovako nešto potrebno: 

Za testo:

  • 1 jaje
  • 350 g brasna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1/2 kesice praska za pecivo
  • 60 g secera
  • 30 g putera
  • 1/4 kasicice soli
  • 120 ml mleka
  • 60 ml vode

Za premazivanje testa:

  • 1 kasika arome vanile
  • 150 g smedjeg secera
  • 60 g putera
  • 20 g cimeta

Preliv:

  • 60 g putera
  • 1 kasika arome vanile
  • 350 g secera u prahu
  • Mleko po ukusu (oko 5-10 kasicica)

Priprema: 

U činijicu sipajte prethodno podgrejano mleko i vodu, tome dodajte kesicu kvasca i jednu kašiku šecera (od onih 60 g). Zatim ostavite 5-10 minuta, da kvasac počne da nadolazi. Zatim tome dodajte ostatak šećera, otopljen puter i jaje. Malo promešajte, pa sve to sipajte preko brašna u koje ste prethodno dodali prašak za pecivo i so.

Mutite mikserom (nastavcima za testo) oko 5 minuta. Zatim stavite krpu ili plastičnu foliju preko i ostavite da narasta oko sat vremena.

Otopite puter i pomešajte sa vanilom, šećerom i cimetom. (Takođe možete testo prvo premazati puterom pomešanim sa vanilom, pa preko posuti cimetom i šećerom). Oklagijom razvucite testo u pravougaonik i premažite.

Zatim zarolajte i nožem ili koncem secite na kriške oko 4-5 cm širine. Prebacite na pleh sa bar 4-5 santimetara razmaka, jer dosta narastu (po zelji i više ukoliko želite da svaka rolnica zasebno naraste i da se ne spoji sa drugom).

cimet rolnice
printscreen/instagram/milas_homemade_ 

Opet preko stavite plastičnu foliju i ostavite bar jos 45 minuta da narasta. Zagrejte rernu na 190 stepeni i pecite oko 15 minuta.

Za preliv pomešajte otopljeni puter sa sećerom u prahu i vanilom, a mleko dodajte do željene gustine. Mila kaže da joj je najlepse kada ostane malo gušće.

Takođe, na storiju je podelila i njenu mešavinu za nešto drugačiji preliv. 

cimet rolnice
printscreen/instagram/milas_homemade_ 

Mila kaže da je ovde pomešala Philadelphia sir sa malo otopljenog maslaca, aromom vanile i šećerom u prahu, pa je tek onda premazala cimet rolnice. A ako je suditi po sledećem storiju, ova kombinacija je pun pogodak.

cimet rolnice
printscreen/instagram/milas_homemade_ 

Blogerka je napisala i da bi sledeći put probala sa već gotovim testom za picu, a možete koristiti i lisnato testo ukoliko niste vični pravljenju domaćeg. 

Mi smo oduševljeni njenim predlogom, a vama samo možemo da kažemo: Bon Appétit!