Iako su nam dostupne na svakom koraku, u gotovo svakoj pekari i poslastičarnici, mnogi će ipak rado napraviti i domaće krofne. Uz klasične punjene džemom ili s čokoladnim kremom, danas vam predstavljamo recpet ka krofne s glazurom od džin-tonika koje bi mogle oduševiti sve ljubitelje ovog kultnog pića.
Same krofne prave se na klasičan način i po tradicionalnom receptu, pune se džemom ili nečim drugim po želji, a nakon hlađenja preliju se glazurom.
Recept za krofne:
- 700 g brašna
- 1 kockica svežeg kvasca
- 400 ml toplog mleka
- 50 ml ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 jajeta
- Malo soli
Priprema:
U toplo mleko dodajte izmrvljen kvasac i šećer, a zatim to dobro izmutite pa dodajte pola mere brašna. Izmešajte, pa dodajte ulje, so, i jedno po jedno jaje. Umutite pa dodajte još bršna. Nastavite sa ovim postupkom dok ne utrošite svo brašno sve dok smesa ne postane kompaktna. Kada prestane da se lepi, završili ste posao. Pospite malo brašna ukoliko je potrebno. Pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom mestu da kisne dok ne naraste. Nakon otprilike sat vremena, pospite ga brašnom stavite na čistu radno površinu i premesite ga lagano rukama. Razvucite testo oklagijom debljine oko jedan centimetar. Izvadite krofne modlom ili čašom sa oštrim ivicama. Pokrijte krofne, ostavite ih da odstoje dvadesetak minuta.
Zagrejte ulje i polako stavljajte krofne. Ulje ne sme da bude suviše vruće. Polako spuštajte jednu po jednu krofnu. Ona strana koja je bila dole sada ide gore. Poklopite šerpu i sačekajte da donja strana porumeni, a zatim ih prevrnite na drugu stranu i sada sklonite poklopac. Izvadite krofne na papirni ubrus. Ako želite da krofne napunite džemom to možete učiniti poslastičarskim špricem. Takođe možete ih premazati čokoladom ili nekim sličnim kremom A možete ih samo posuti prah šećerom i uživati u ovom predivnom ukusu.
Sastojci za glazuru:
- 10 velikih kašika šećera u prahu
- 4 velike kašike džina
- 2 velike kašike tonika
- 4 male kašike soka od limuna
Priprema glazure:
Sve sastojke stavite u posudu i promešajte mikserom. Glazura bi trebala da bude gusta i lepljiva. Kada se krofne u potpunosti ohlade, stavite ih na tanjir i po svakoj razvucite kašiku glazure.
U Sava Centru održana promocija knjige "Tajne zanata" Miroslava Miškovića
Viralno rumenilo košta 44€, a ne vredi ni 500 din: Ove drogerijske zamene su 10x bolje i pigmentovanije
10 situacija kada smo morali 2x da pogledamo u obuću slavnih: Kokošije kandže i danas su nešto najčudnije ikad
Elle Style Awards 2024: Počinje odbrojavanje do najvećeg modnog događaja u regionu
Ni braon ni burgundi: Ova boja haljine se bez problema uklapa u svaki dnevni stil, a mi znamo 12 najlepših