Recept koji vam Tatjana, ovaj put, predstavlja, jednostavan je, sočan i ukusan. Za ovaj kolač ne morate biti vrsan kuvar, ali morate naći malo slobodnog vremena i inspiracije da bi vaša nepca uživala. Predstavljamo vam Španjpati, jednostavan kolač kome je glavni sastojak jabuka, koja uranja u sočan patišpanj a završava se prelivom kome nećete odoleti.
Potrebni sastojci:
Za patišpanj:
- 4-5 jabuka
- 3 jaja
- 350 g brašna
- 80 g šećera
- 100 ml ulja
- 100 ml mleka
- 1 prašak za pecivo
- 50 ml slatke pavlake
Preliv:
- 115 g putera
- 300 g krem sira
- 1 kašika ekstrakta od vanile
- 250 g šećera u prahu
- 2 kašike limunovog soka
Dekoracija:
- 1 kašičica cimeta
- jabuka
Postupak:
Jabuke iseći na kriške. U tiganj posuti malo šećera i staviti preko jabuke. Potrebno ih je dinstati 5 minuta pa ih poređati u kalup veličine 22cm.
Savet: Ukoliko želite da vam patišpanj bude tanji uzmite kalup prečnika 24 cm.
Patišpanj. U posudu odvojiti belanca od žumanca, a belanca umutiti u čvrst sneg. Zatim u njih dodavati jedno po jedno žumance, a nakon što se belanca i žumanca sjedine, dodati šećer, ulje i mleko. U brašno sipati prašak za pecivo i dodavati kašiku po kašiku u prethodno napravljenu smesu i mutiti dok se ne dobije homogena smesa.
Patišpanj zatim preliti preko jabuka koje smo prethodno poređali u kalup. Kolač peći 25-30 min na 180 stepeni. Nakon pečenja izvaditi kolač iz rerne, izbosti ga na par mesta i preliti ugrejanom slatkom pavlakom. Ostaviti da se ohladi.
Preliv za patišpanj. U posudu umutiti puter, krem sir i ekstrakt od vanile. Kada se sve sjedini dodati šećer u prahu i limun. Potrebno je mutiti dok se ne dobije homogena smesa. Dobijenu smesu preliti preko ohlađenog patišpanja i ostaviti pola sata u frižideru.
Dekoracija: jabuke iseći na sitne kockice, posuti ih cimetom i izmešati. Na kraju, posuti ih preko kolača i spreman je za posluženje.
Mi smo uživali u svakom zalogaju a nadamo se da ćete i vi. Kako se vama dopada naš novi recept?
Bon apetite!
U Sava Centru održana promocija knjige "Tajne zanata" Miroslava Miškovića
Viralno rumenilo košta 44€, a ne vredi ni 500 din: Ove drogerijske zamene su 10x bolje i pigmentovanije
10 situacija kada smo morali 2x da pogledamo u obuću slavnih: Kokošije kandže i danas su nešto najčudnije ikad
Elle Style Awards 2024: Počinje odbrojavanje do najvećeg modnog događaja u regionu
Ni braon ni burgundi: Ova boja haljine se bez problema uklapa u svaki dnevni stil, a mi znamo 12 najlepših