Recept koji vam Tatjana, ovaj put, predstavlja, jednostavan je, sočan i ukusan. Za ovaj kolač ne morate biti vrsan kuvar, ali morate naći malo slobodnog vremena i inspiracije da bi vaša nepca uživala. Predstavljamo vam Španjpati, jednostavan kolač kome je glavni sastojak jabuka, koja uranja u sočan patišpanj a završava se prelivom kome nećete odoleti.

kolac-jabuka-recept-sastojci
Privatna arhiva/Tatjana Vulinović 

Potrebni sastojci:

Za patišpanj:

  • 4-5 jabuka
  • 3 jaja
  • 350 g brašna
  • 80 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mleka
  • 1 prašak za pecivo
  • 50 ml slatke pavlake 

Preliv:

  • 115 g putera
  • 300 g krem sira
  • 1 kašika ekstrakta od vanile
  • 250 g šećera u prahu
  • 2 kašike limunovog soka

Dekoracija:

  • 1 kašičica cimeta
  • jabuka 

Postupak: 

Jabuke iseći na kriške. U tiganj posuti malo šećera i staviti preko jabuke. Potrebno ih je dinstati 5 minuta pa ih poređati u kalup veličine 22cm. 

kolac-jabuka-recept-sastojci
Privatna arhiva/Tatjana Vulinović 

Savet: Ukoliko želite da vam patišpanj bude tanji uzmite kalup prečnika 24 cm. 

Patišpanj. U posudu odvojiti belanca od žumanca, a belanca umutiti u čvrst sneg. Zatim u njih dodavati jedno po jedno žumance, a nakon što se belanca i žumanca sjedine, dodati šećer, ulje i mleko. U brašno sipati prašak za pecivo i dodavati kašiku po kašiku u prethodno napravljenu smesu i mutiti dok se ne dobije homogena smesa. 
Patišpanj zatim preliti preko jabuka koje smo prethodno poređali u kalup. Kolač peći 25-30 min na 180 stepeni. Nakon pečenja izvaditi kolač iz rerne, izbosti ga na par mesta i preliti ugrejanom slatkom pavlakom. Ostaviti da se ohladi. 

Preliv za patišpanj. U posudu umutiti puter, krem sir i ekstrakt od vanile. Kada se sve sjedini dodati šećer u prahu i limun. Potrebno je mutiti dok se ne dobije homogena smesa. Dobijenu smesu preliti preko ohlađenog patišpanja i ostaviti pola sata u frižideru. 

kolac-jabuka-recept-sastojci
Privatna arhiva/Tatjana Vulinović 

Dekoracija: jabuke iseći na sitne kockice, posuti ih cimetom i izmešati. Na kraju, posuti ih preko kolača i spreman je za posluženje.

Mi smo uživali u svakom zalogaju a nadamo se da ćete i vi. Kako se vama dopada naš novi recept?

Bon apetite!