Stromboli je većini poznat kao italijansko ostrvo s aktivnim vulkanom, ali iza tog naziva skriva se i – rolat pica! Legenda kaže da je nastala u američkim restoranima italijanskih migranata koji joj ime ipak nisu dali po ostrvu, nego po filmu Roberta Rossellinija „Stromboli“ iz 1950. godine.

Kod ovog ukusnog specijaliteta kombinuje se sir sa suvom salamom ili kobasicom po želji, a rezultat je slasno jelo koje ćete možda zavoleti i više od prave pice.

SASTOJCI:

- testo za picu
- 2 dcl pasiranog paradajza
- 200 g mocarele isečene na tanke ploške
- 100 g gaude
- 150 g šunke po izboru (u „listovima“)
- 100 g suve salame po izboru
- 1 kašičica sušenog origana
- malo suvog bosiljka (ili svežeg, sitno iseckanog)
- 1 malo jaje i 2 kašičice mleka za premazivanje

PROBAJTE "STRAMBOLI": Recept za rolat picu koja će vas oduševiti
Shutterstock 

PRIPREMA:

1. U paradajz dodajte origano i bosiljak, po želji dodajte i druge začine koje volite te sve promešajte.

2. Razvijte testo za picu pa ga premažite paradajzom. Pripazite na to da testo ne premažete i ne punite skroz do rubova, rubove ostavite prazne kako biste lakše mogli da smotate testo na kraju. Zatim po testu posipajte pola gaudu, pa ravnomerno rasporedite šunku. Na šunku rasporedite pola mocarele, a nakon nje posložite suvu salamu. Završite slaganje slojeva s ostatkom mocarele i gaude.

3. Čvrsto zamotajte testo u valjak, a prazne rubove dobro stisnite prstima i malo podvijte ka unutra. Pažljivo je prebacite u pleh koji ste obložili papirom za pečenje.

4. Zagrejte rernu na 200 Celzijevih stepeni. Razmutite jaje, dodajte mu mleko pa dobro promešajte i premažite testo. Stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 20 minuta, sve dok testo ne poprimi zlatnožutu boju.