Losos na roštilju sa medom i đumbirom 

Za ovaj recept vam je potrebno: 

300 gr limuna

2 kašičice rendanog ili mlevenog đumbira
1 veliki komad lososa sa kožom (oko 600 grama)
3 kašike soja sosa
2 kašike meda
1 kašika ljutog sosa
1 čen belog luka, zgnječen 
rukola
4 mini krastavca, tanko iseckani
1 šolja kuvanog šečerca
pola šolje peršuna

Ribu možete da pečete na roštilju ili u tiganju. Naribajte koricu limuna za jednu kašičicu i iscedite 1/4 šolje soka; ostavite sok na stranu. Kombinujte koru sa đumbirom i 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera; utrljajte sve to po mesnoj strani lososa. Stavite losos na roštilj ili u tiganj; pospite sa 1/2 kašičice soli. Pecite na žaru do 20 minuta, ili dok ne porumeni. U međuvremenu, u posudi umutite soja sos, med i ljuti sos; polovinu smese izdvojiti. Dodajte i beli luk, ostatak limunovog soka i 1/4 kašičice soli; zatim dodajte i rukolu, krastavce, kukuruz i rukolu. Premažite losos tom mešavinom. 

Marinirana pastrmka pečena u foliji 

Za ovaj recept vam je potrebno:

6 komada manjih pastrmki (oko 300 gr jedna)

12 komada šampinjona
6 glavica crnog luka

Za marinadu:

3 kašike seckanog lista peršuna
1 kašika neslanog suvog biljnog začina
1 kašičica morske soli
2 kašičice belog luka u granulama
pola kašičice bibera
1 kašika origana
6 kašika maslinovog ulja
1 limun sok

Pastrmku ako ste kupili očišćenu samo operite i odsecite peraja i rep - u suprtnom morate da je očistite spolja i iznutra i dobro operete. Pripremite šampinjone, crni luk očistite i presecite na četvrtine. Marinadu napravite od navedenih sastojaka tako što sve pomešate u činijici. Uzeti parče aluminijumske folije i sa mat strane staviti 1 pastrmku. Posuti je sa marinadom spolja i iznutra i staviti po 2 šampinjona i malo crnog luka. Foliju smotati sa jedne i druge strane i sastave preklopiti kao da pravite kesu i zatvorite strane da ne bi sokovi cureli tokom pečenja. Tako uradite sa svih 6 pastrmki i složiti ih u plitku tepsiju od šporeta. Zagrejati rernu na 200°C i staviti pastrmku da se peče. Posle 20 minuta otvoriti foliju dopeći pastrmku još desetak minuta pazeći da ne izgori i presuši se. Servirati toplo uz krompir salatu.

Prženje lignje iz mlaćenice

Za ovaj recept vam je potrebno:

400 g zamrznutih očišćenih lignji
oko 100 ml maslinovog ulja
Za mlaćenicu:
100 ml mleka
2 kašike soka od limuna
Za poh:
3 kašike mekog brašna
3 kašike prezla
3 kašike kukuruznog brašna
1,5 kašika kukuruznog griza
1 prstohvat soli
3 čena belog luka
3 grančice svežeg peršunovog lista

Napraviti mlaćenicu: Pomešajte mleko i limunov sok i pustiti da odstoji 10 minuta da se formiraju grudvice. Lignje oprati i naseći na kolutove. Nasečene lignje staviti u mlaćenicu. Pokrijte posudu i stavite u frižider najmanje 30 minuta. Beli luk oljuštiti i sitno iseckati. Peršunovo lišće oprati i usitniti. U dubljoj posudi pomešati brašno, prezle, kukuruzno brašno, kukuruzni griz i so i dobro promešati. Dodati iseckani beli luk i iseckano peršunovo lišče i dobro promešati. Svaki komad lignje (kolutove i krakove) provući kroz pripremljenu smesu. U šerpi zagrejati ulje da dobro prekrije dno šerpe. U ugrejano ulje staviti samo toliko komada lignji da budu lepo raspoređene jedna kraj druge i naglo ispržite 2-3 minuta do zlatno žute boje. Izvadite lignje iz ulja i stavite na papirne kuhinjske peškire da upiju višak masnoće. Servirati toplo uz priloge po želji. Po želji pospite lignje dodatnom soli i pospite naseckanim peršinom. Ovako pripremljene lignje su veoma ukusne, blago kiselkastog ukusa.