Za ovo tradicionalnu jelo Francuske, koja ima jednu od najbogatijih kuhinja na svetu, a kako piše Coolinarka potrebno vam je: 

  • 1 kg govedine
  • 300 g pečuraka
  • 1 veći luk ( naseckan)
  • 3 čena belog luka ( naseckanog )
  • 3 šargarepe narezane na kolutiće
  • 1 kašika soka od paradajza
  • Majčine dušica (po ukusu)
  • 2 lovorova lista
  • 500 ml crnog vina
  • 500 ml vode
  • 2 kašike maslaca
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašike vegete
  • So i biber
  • 1 kg krompira
  • 2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Pržite meso narezano na manje komade u manjim količinama da lepše porumeni. Kada bude gotovo, izvadite na tanjir. Na masnoći od prženja mesa dinstajte narezane pečurke dok lepo ne porumene i sva tečnost ne ispari. Gotove prebac na tanjir. Na ostatku masnoće (ako nije dovoljno dodajte malo maslinovog ulja) izdinstajte luk i žargarepu, pa kada luk bude kristalisan, dodajte beli luk. Kratko prodinstajte pa dodajte koncentrat paradajza, majčinu dušicu, lovorov list. Dinstajte uz stalno mešanje dok se koncentrat paradajza ne počnee hvatati po dnu posude. Dodajte vino i vodu, pa kada prokupa vratite meso u umak. Dodajte i vegetu, te so i biber po ukusu, pa kada prokuva poklopite i stavite u ugrejanu peć na 120 stepeni. Pustite neka sesve pece oko 90 minuta. U međuvremenu omekšani maslac izmešajte sa brašnom u jednoličnu masu i ostavite sa strane do upotrebe. Posudu sa mesom izvadite iz rerne i prebacite na šporet na laganu vatru i umešajte pripremljeni puter sa brašnom i pečurke, te kuvajte dok se umak lepo ne poveže i zgusne oko 10-tak minuta. Skinite sa vatre i držite na toplom do serviranja. U međuvremenu pripremite krompir za pečenje. Oprani i oguljeni krompir narežite na kocke, posolite i pobiberitei prelijte sa uljem- Sve dobro izmešajte i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u ogrejanom rerni na 200 stepeni dok lepo ne porumene oko 40 minuta. Povremeno promešajte da dobiju boju sa svi strana. Meso sa umakom servirajte sa pećenim krompirom.