Dorayaki palačinke su tradicionalna poslastica u Zemlji Izlazećeg Sunca. Reč je o manjim i debljim palačinkama koje se u Japanu jedu poput sendviča.

Lako se spremaju, od svega šest sastojaka koje većina ima u svojoj kuhinji.

Sastojci za dorayaki palačinke:

150 grama brašna
110 grama šećera
3 kašike vode ili mleka
2 velika jaja
1 kašika meda
1 manja kašika sode bikarbone
biljno ulje za prženje
namaz po želji

Priprema:

1. Jaja pomešajte sa šećerom i medom, izmešajte dok ne dobijete penastu smesu..

2. Sodu bikarbonu otopite u vodu ili mleku. Dobro promešajte pa smesu naspite u jaja.

3. Prosejte brašno, a zatim ga postupno dodajte u jaja uz mešanje dok ne dobijete glatku smesu.

4. Zagrejte tiganj s malo biljnog ulja i dodajte smesu za palačinke – napravite krug mera do 10 cantimetara.

5. Pecite palačinku sve dok se na površini ne počinju pojavljivati mehurići. Okrenite palačinku i pecite sve dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju s obe strane.

6. Ponovite postupak dok ne potrošite svu smesu.

7. Namaz po želji obilno stavite između dve palačinke i poslužite toplo. U nastavku možete videti i postupak pravljenja ove japanske poslatice: