Ukoliko ste ljubitelj serija onda ste sigurno čuli za trenutno jednu od najgledanijih serija na Netfliksu "The Chestnut Man", gde glavnu ulogu tumači Beograđanka Danica Ćurčić.

Ovo je samo jedna u nizu uloga za Beograđanku koja 10 godina aktivna u filmovima i serijama evropske i američke produkcije.

Danica pored brojnih uloga u danskoj kinematografiji obezbedila je sebi ulogu u Piksarovom animiranom filmu "Big Hero 6" iz 2014. godine koji je zaradio 650 miliona dolara i popularnoj seriji "The Mist" zasnovanoj na noveli Stivena Kinga.

Danica je pozorišna, filmska i televizijska glumica poreklom iz Srbije. Rođena je 27. avgusta 1985. godine u Beogradu. Godinu dana kasnije sa porodicom se preselila u Kopenhagen u kojem radi i živi.

Glumačku karijeru je započela za vreme studija. Prve uloge ostvarila je u Kraljevskom pozorištu, a nakon diplomiranja postala je i član ovog uglednog teatra.

danica curcic
BrauerPhotos/A Muench / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Prva uloga za naše podneblje treba da se desi u filmu "Mrak" Dušana Milića. Film je sa snimanjem počeo 2019. godine, ali još uvek nije poznato kada će izaći.

Danica Ćurčić je rođena u Beogradu, ali je veći deo života provela u Kopenhagenu. Njen otac je bio ambasador Jugoslavije u Danskoj, a po završetku diplomatske službe porodica je ostala u Kopenhagenu, te osnovala vlastitu turističku agenciju.

Danica je od malih nogu pokazivala sklonost ka muzici i glumi. Zato i ne čudi što je upravo to izabrala za svoj životni poziv. Već je tokom studija pokazala veliki talenat, te dobila tu čast da postane stalni član ansambla Kraljevskog pozorišta.

 Na malim ekranima je debitovala 2011. ulogom u seriji „Nordlicht – Mörder ohne Reue“ („Ubice bez kajanja“, prim. prev). Utelovila je Veroniku u trileru „Over kanten“ („Preko ivice“, prim. prev), te tumačila glavnu junakinju filma „Osen“ („Oaza“).

Tokom 2014. godine je snimila četiri filma. Glumila je Kimi (Kimmie) u filmu „Fasandræberne“ („Ubice fazana“), ekranizaciji istoimene knjige čuvenog danskog pisca Jusija Adlera Olsena (Jussi Adler Olsen). Ova uloga joj je donela nominaciju za nagradu „Bodil“ u Kategoriji najbolja glumica u sporednoj ulozi.

U kriminalističkoj drami „Lev Stærkt“ je igrala Signe, a u filmu „Stille hjerte“ („Tiho srce“, prim. prev) Sane (Sanne). Ovaj drugi film je nominovan za Nordijski film godine, a Danica je osvojila nagradu „Bodil“ u kategoriji Najbolja glumica u glavnoj ulozi.

Priznanje za sve što je tokom 2014. godine postigla, stiglo je u vidu nagrade „Ove Sproge“. Iste godine je dobila i nagradu za najbolju mladu glumicu na Filmskom festivalu u Berlinu.

Danica svira klavir i harmoniku, te osim danskog, govori srpski, engleski i španski jezik. Ume da se sporazumeva i na francuskom i ruskom jeziku. Njen brat je takođe glumac i asistent režije.

Instagram, Doreen Kennedy / Alamy / Alamy / Profimedia Danica Ćurčić