Sećate se euforije koja se događala kada je Leonardo DiKaprio napokon osvojio Oskara. Svi su bili jako uzbuđeni i govorili su kako se njegov trud napokon isplatio jer je dobio najveću nagradu od svih. Ipak, postoji ogorman broj glumaca koji još uvek nemaju Oskara, a koji se smatraju nekim od najboljih u Holivudu.

Nije samo dovoljno da ostvarite dobru ulogu, već je potrebno i da film u kome igrate bude cenjen i relativno popularan, ali i da se te godine niko drugi ne istakne u istoj kategoriji za Oskara. Kada tako gledamo na stvari, lakše je objasniti činjenicu da toliko dobrih glumaca i glumica koji danas rade u Holivudu i dalje, a u nastavku ćemo nabrojati neke od njih.

oskar
printscreen/youtube 

Ed Haris

Zvezda serije Zapadni svet ima pregršt fenomenalnih filmskih rola iza sebe, ali ne i Oskara, iako je bio nominovan četiri puta. Neki smatraju da je zaslužio da bude nagrađen 2003. za sporednu ulogu u filmu Sati (2002), gde je igrao osobu koja boluje od side.

Oskar je te godine ipak dodeljen Krisu Kuperu za ulogu u filmu Adaptacija (2002); ne možemo reći nezasluženo. Ed Haris je i dalje veoma glumački aktivan za jednog 70-godišnjaka, pa se nadamo da će svoju karijeru završiti sa bar jednom nagradom Američke filmske akademije.

Džoni Dep

Iako u poslednje vreme ne dobija baš najbolje uloge (uostalom zbog kontraverzi oko raskida sa glumicom Amber Herd) Džoni Dep spada u jedne od najtalentovanijih glumaca Holivuda.

Dep je do sada bio nominovan 3 puta za najboljeg glumca u glavnoj ulozi: u Piratima sa Kariba (2004), U potrazi za Nedođijom (2005) i u ostvarenju Tima Bartona Svini Tod: Pakleni berberin iz ulice Flit (2008).

džoni dep
Shutterstock 

Edvard Norton

Edvard Norton je poznat po svojim neverovatnim glumačkim transformacijama, zbog čega se i dalje pamte njegove role u filmovima kao što su Iskonski strah (1996), Američka istorija iks (1998) i Čovek ptica (2014).

Svaka od ovih uloga mu je donela nominaciju za Oskara, ali mu je ova nagrada svaki put izmakla. Neki to objašnjavaju činjenicom da zbog svog navodno nedoličnog ponašanja na setu ima lošu reputaciju u nekim holivudskim krugovima, ali da je tako, više ne bi dobijao uloge u prestižnim ostvarenjima.

Vilijam Defo

Vilijam Defo poslednjih godina doživljava svojevrsnu glumačku renesansu. On je igrao u veoma cenjenim filmovima kao što su Projekat Florida (2017), Na kapiji večnosti (2018) i Svetionik (2019), od kojih su mu prva dva doneli nominacije za Oskara.

Za istu nagradu je bio nominovan još davne 1987, za nezaboravnu rolu u filmu Vod smrti (1986) o ratu u Vijetnamu, kao i 2001. za ulogu u filmu Senka vampira (2000). Ostaje da se vidi da li će mu se posrećiti Oskar u nastavku karijere.

Mišel Vilijams

Mišel Vilijams ume da prenese emociju svojih likova kao malo ko u Holivudu. Ova 40-godišnjakinja nas je impresionirala svojim rolama u Planini Broukbek (2006), Tužnoj vezi (2011), Mojoj nedelji sa Merilin (2012) i Mančesteru pored mora (2017).

Za svaku od njih je nominovana za Oskara, ali je ostala bez ove nagrade. Ona, s druge strane, ima dva Zlatna globusa, što je sigurno ohrabruje da i dalje bira zahtevne uloge koje u potpunosti otrkivaju svu raskoš njenog talenta.

Glen Klouz

Iskusna Glen Klouz je definitvno najveći "maler" među glumicama kada su u pitanju nominacije za Oskara. Sjajna glumica ima čak sedam nominacija, što je stavlja na prvo mesto sa najviše nominacija, bez osvojenog Oskara, dok u muškoj kategoriji ubedljivo vodi pokojni Piter O'Tul, koji ima nominaciju više.

Klouzova je bila nominovana za uloge u filmovima: Svet u očima Garpa (1982), Velika jeza (1983), Talenat (1984), Fatalna privlačnost (1987), Opasne veze (1988), Albert Nobs (2011), i Žena (2017).

Ejmi Adams

Ejmi Adams je jedna od najaktivnijih glumica u Holivudu, i ne samo to, ona uglavnom bira dobre uloge i filmovi u kojima igra su gledani. Sve ukazuje da bi do sada već trebalo da ima nekoliko Oskara u svojoj vitrini.

Do toga, nažalost, još uvek nije došlo i pored činjenice da je nominovana za Oskara za role filmovima: Pridošlica (2005), Sumnja (2008), Borac (2010), Master (2012), Američka prevara (2013) i Čovek iz senke (2018).