Kada je dodela Zlatnih globusa u pitanju (pogotovo nagrade za najbolju režiju), komotno možemo primeniti staru krilaticu, odnosno deo pesme koji kaže: "This is a man's, man's, man's world...". U muškom svetu, jedna žena je pokazala šta znači apsolutna dominacija, uspela da se izbori sa oštrom konkurencijom i osigura svojih "5 minuta slave". U pitanju je Kineskinja Kloe Žao, koja je prva Azijatkinja, a tek druga žena u istoriji dodele Zlatnog globusa koja je dobila nagradu za režiju.

Njen film "Nomadland", sa Fransis Mekdormand u glavnoj ulozi, trijumfovao je najpre na Venecijanskom filmskom festivalu, osvojivši Zlatnog lava, a potom na Festivalu u Torontu, gde je uzeo nagradu publike i konačno, na sinoćnoj dodeli Zlatnih globusa, a ako je verovati prognozama, neće izostati nagrade ni na najvažnijoj dodeli američkih filmskih nagrada - Oskaru.

Ko je Kloe Žao?

Ova 38-godišnjakinja rođena je u Kini kao Žao Ting, u nadaleko cenjenoj porodici - otac joj je bio direktor državne fabrike koja se bavila proizvodnjom čelika. Školovala se u Londonu, a nakon internata, srednju školu završila je u Los Angelesu. Nakon diplome iz političkih nauka, studirala je filmsku produkciju u Njujorku. Osim što režira, bavi se i pisanjem scenarija, kao i produkcijom.

Filmovi i nagrade

Prvi film, "Songs My Brother Taught Me", snimila je 2015. godine, a radnja prati odnos brata i sestre koji pripadaju narodu Lakota Suks. Premijerno je prikazan na festivalu "Sundance" i bio u konkurenciji nezavisnih filmova "Director's Fortnight" u Kanu iste godine gde je osvojio nagradu "Camera d'Or" za najbolji filmFilm je sniman u rezervatu Pajn Ridž Indian u Južnoj Dakoti, a dobar deo glumaca bili su rođeni Indijanci koji i dalje žive u rezervatu.

Slična je priča i sa drugim filmom - "The Rider" (2017.) koji prati modernog kauboja koji, nakon nesreće koja mu je onemogućila daljnju karijeru, pokušava pronaći sebe i svoju svrhu u životu. Film je takođe prikazan u Kanu u selekciji "Director's Fortnight", a baš kao i prvenac, kritičari su ga ocenili veoma visokim ocenama.

Prošlogodišnji "Nomadland" takođe je sniman na autentičnim lokacijama i sa autentičnim akterima. Radnja filma bavi se ljudima u SAD-u koji su tokom finansijske krize 2008. ostali bez ičega, te putuju državom u kamperima.
"Variety" je izbrojao i došao do zaključka da je Žao ove sezone već osvojila 34 nagrade za režiju, 13 za scenario i 9 za montažu, što je čini najnagrađivanijom osobom u modernoj filmskoj istoriji u jednoj sezoni.

Nomadland

"Nomadland" nastao je, zapravo, slučajno. Glumica Fransis Mekdoromand je zapravo želela da upoznao Žao, a istovremeno je kupila prava na ekranizaciju knjige Džesike Brunder "Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century", o penzionisanim Amerikancima koji putuju zemljom i obavljaju honorarne poslove. Žao je radila na scenariju o mladima koji ostavljaju sve, i žive u kamperima, ali joj se rezultat nikako nije dopadao. Sa Mekdormand kao producentkinjom i Žao kao veterankom hibridnog igrano-dokumentarnog žanra, stvoren je ovogodišnji favorit za Oskara.

Žao trenutno snima film o Basu Rivsu, prvom crncu koji je bio zamenik maršala u Americi, za koji je napisala i scenario, a adaptacija Marvelovog stripa "Eternals" u njenoj režiji krajem ove godine trebalo bi da bude premijerno prikazana.