Lara Kroft je bila prorok.

U vreme kad su kompjuterske i igre na konzolama bile isključivo dečačka zabava, ona se pojavila praktično kao jedini ženski lik, i to u igri koja je bila ozbiljan poligon podjednako za koordinaciju i inteligenciju. Igrač je morao da rešava fizičke, ali i logičke prepreke, a grafika, zvuk i animacija pokreta bili su za to vreme vrhunski.Međutim, moralo je da protekne više od dve decenije da bi ideja koja se krila iza svih tih tehničkih performansi konačno u potpunosti zaživela. A to je činjenica da ne postoji ama baš nikakav razlog da gejming bude diskriminativan.

U te dve decenije, od Lare Kroft do danas, mnogo se toga promenilo u industriji igara. Od nekadašnje pomalo gikovske zanimacije za one koji ne znaju da igraju fudbal i košarku, pretvorila se u umetnost za sebe. Najbolji scenaristi, reditelji, kompozitori, pa čak i glumci počeli su prvo stidljivo, a potom sve smelije, da menjaju lice virtuelne stvarnosti. Danas jedna valjana kompjuterska igra košta neuporedivo više nego holivudski blokbaster, a takav je otprilike i odnos profita. Kupovinom nekog od hit ostvarenja, igrač sebi pribavlja vrlo ozbiljno duhovno iskustvo, jer čak i do 300 sati provodi u realnosti u kojoj važe neka druga pravila. I kako je čovečanstvo ozbiljnije počelo da shvata igre, njihovi izdavači počeli su ozbiljnije da shvataju čovečanstvo. Vremenom, svaka ljudska osobina, karakter, svaki društveni problem, počeo je da pronalazi svoje mesto u koloritnoj naraciji nekog od digitalnih ostvarenja.

Shvatajući da su se nepravedno odricali jednog dela tržišta, tvorci velikih igara prvo su uveli mogućnost biranja pola karaktera u čijoj će se koži igrač naći, da bi se naposletku potpuno oslobodili i napravili digitalne svetove u kom možete da budete samo žena. I ne, tu nije reč o "odrađivanju" rodne ravnopravnosti zbog ugleda firme. Ovo su igre sa ženskim karakterima koje apsolutno dominiraju digitalnom planetom.

1. Horizon Zero Dawn

Ova igra, čija se radnja dešava u postapokaliptičnom 31. veku, nastala je 2017. za Playstation 4, a ove godine izlazi i za PC, što je čini neuporedivo dostupnijom širokoj publici. Glavni lik je Aloj, riđokosa ratnica koja, osim što lovi podivljale mašine, rešava i bezbroj logičkih problema.

2. Mirror's Edge Catalyst

Fejt Konors je na neki način otelotvorenje ženske slobode: osim što se upliće u zakulisne igre veoma moćnih ljudi, ima i neverovatnu kontrolu nad svojim telom. Drugim rečima, ako smatrate da bi treniranje parkura za vas predstavljalo preveliki rizik, ovo je način da ga iskusite. 

3. A Plague Tale: Innocence

Ova igra, koju je napravila grupa nezavisnih francuskih stvaralaca, razbija mnoge predrasude. Prva, ali ne i najvažnija, jeste da da indi-diveloperi dizajniraju samo jednostavne igre - ova je pravo umetničko delo. Druga je ta da glavni lik mora da bude ratnik, ili već da ima neko dinamično zanimanje i poseduje posebne veštine. Ovde je reč o najobičnijoj devojci u srednjevekovnom okruženju kojoj je cilj samo da sačuva svog mlađeg brata. Treća je, naravno, da morate da znate karate da biste spasili svet...

4. Hellblade: Senua's Sacrifice

Zbir doživljaja, utisaka i atmosfera koje nudi ova igra teško je uporediv sa bilo čim drugim. Ovo je verovatno najmoćnije horor ostvarenje u svetu gejminga otkad on postoji. Glavna protagonistkinja Senua probija se kroz nepojmljivo zastrašujući svet nordijskih mitova, a za to vreme neprekidno ima glasove u glavi. Iako zvuči kao nešto što niko normalan ne bi probao, ova igra je demonstracija neverovatnih mogućnosti virtuelne stvarnosti.

5. Assassin's Creed: Oddisey

Franšiza "Assassin's Creed" svakako spada među najpopularnije serijale igara ikad napravljenih. U poslednjih nekoliko nastavaka igrač može da bira između ženskog i muškog glavnog lika, ali to je u "Odiseji" verovatno najmudrije izvedeno, pošto je muški lik, Aleksios, toliko socijalno neinteligentan, nezgrapan i tup da čovek prosto ne može da se saživi s njim. S druge strane, Kasandra je onakva kakvi bismo svi voleli da budemo.