Poenta je umreti mlad, ali što kasnije - rekao je svojevremeno Ešli Montagju. Dok igrani filmovi, barem sudeći po gledanosti, polako prepuštaju tron televizijskim serijama, animirana ostvarenja, reklo bi se, ulaze u svoje zlatno doba. I koliko god da se ovaj žanr smatra zabavom za decu, produkcijski i umetnički neretko rađa prava remek dela za sva vremena.

Zašto nas crtaći i dalje pogađaju?

Da li zbog toga što gledalac likove i njihove osobine ne vezuje za glumce koje je ranije već gledao u drugim ulogama, ili zato što u ovom žanru maštu ne ograničavaju lokacije, prizori niti zakoni fizike, animirani filmovi otvaraju vrata u sferu apsolutne fantazije gde je sve moguće. Uz to, savremene tehnologije omogućile su kreatorima iz ove sfere neuporedivo lakši rad svojim delima, a ljubiteljima "crtaća" da izmišljene karaktere i svetove vide potpuno stvarno i trodimenzionalno, kao da je dovoljno da pruže ruku i dodirnu ih.

Ovo je lista animiranih filmova iz 21. veka koji su zaslužili svoje mesto u antologiji sedme umetnosti i apsolutno ih treba odgledati. Više puta.

10. Gore (Up)

Ako bismo birali karakter kom nikako ne bi trebalo posvetiti pažnju, to bi bio džangrizavi starac na kraju svog života. Međutim, kao što je to Frederik Bakman već dokazao svojim romanom "Čovek po imenu Uve", upravo taj karakter može biti najinspirativnija osoba na svetu. U ovom animiranom filmu jedan nepodnošljivi čičica rešio je, nakon upokojenja supruge koju je čitavog života voleo, da ostvari njen san i ode na putovanje u Južnu Ameriku. Možete li istovremeno da se smejete i plačete? Proverite.

9. Zaleđeno kraljevstvo 1 i 2 (Frozen)

Kad je reč o tehničkim elementima, ova bajka zapravo i jeste to - izmišljena priča za decu. Međutim, u svojoj suštini ona sadrži jednu jako važnu poruku za današnje društvo, a to je priroda istinske ženske snage. Ovaj profeministički animirani film govori o tome da biti jak ne znači biti bez mane. Naprotiv - to znači prihvatiti svoje mane i živeti s njima.

8. Koko (Coco)

Kakve bismo osobe bili kad bismo mogli da se družimo sa svojim pokojnim precima? Ovaj film pokušava da da odgovor na to pitanje na veoma duhovit način, kroz priču o dečaku koji želi da bude muzičar kao njegov slavni predak. Ono što zavređuje posebnu pažnju u ovom crtaću jeste izgradnja karaktera, koji su, praktično, stvarniji i uverljiviji nego u stvarnom životu.

7. Koralajn (Coraline)

Da li biste voleli da se svi vaši snovi ostvare? Pazite, baš svi? Ili, kako kaže ovaj film, postoje neka vrata koja nikada, nikako, ne bi trebalo otvarati? Zapravo, "Alisa u Zemlji čuda" je dokumentarac u poređenju sa ovom fantazmagorijom.

6. Fantasatični gospodin Foks (Fantastic Mr Fox)

Ako je film potpisao Ves Anderson, to već znamo, treba ga pogledati, pa čak i ako je animiran. Ovaj umetnik na veoma neobičan način koristi vreme, što je u ovom pomalo iščašenom ostvarenju doveo do krajnjeg majstorstva, koristeći drevnu stop-motion animaciju. Uprkos šljokičavom naslovu, ovaj film se, zapravo, bavi unutrašnjim životom čoveka i njegovim društvenim problemima.

5. Izgubila sam telo (I lost my body)

Ne želimo ni da pomislimo na to kako se oseća čovek koji je izgubio ruku, ali kako se oseća ruka koja je izgubila čoveka? Pomalo bizarna forma u kojoj je ispričana priča o ruci u potrazi za ostatkom tela zapravo govori o ljubavi i ljudskosti.

4. Trojka iz Belvila (The triplets of Belleville)

Ovo maestralno francusko ostvarenje započinje priču u krajnje melanholičnom tonu, prateći baku koja pazi na svog prilično apatičnog unuka. Međutim, u jednom trenutku ona shvata da je on predodređen da bude biciklistički šampion. I od tog trenutka njoj i njenoj "bandi" baka više ništa ne može stati na put.

3. Kakav divan dan (It's such a beautifull day)

Ukoliko neko pomene minimalizam, a nije gledao ovaj crtać, ne zna o čemu priča. Sat vremena čiča-gliša i random zakrivljenih linija zvuči kao predvorje pakla, a zapravo se prati bez daha.

2. Milenijumska glumica (Millennium Actress)

Ovaj animirani film je ozbiljniji, jači, teži i epskiji od bilo kog igranog ostvarenja i dokaz je da su anime umetnost za sebe. Njegov tvorac je jedan od najvećih majstora tog žanra u istoriji, Satoši Kon.

1. Začarani grad (Spirited Away)

Kažu da je slavni Žan Žiro Mebijus, bog svetske strip-umetnosti, tokom većeg dela svoje blještave karijere koristio veoma snažne i egzotične psihoaktivne supstance kako bi svoju maštu doveo na nivo neprevaziđenog japanskog tvorca antologijskih animiranih filmova Hajaoa Mijazakija. Iako je veoma nezahvalan zadatak odabrati najbolje od ovog legendarnog autora, preporučujemo "Začarani grad".