Američka pevačica i glumica Alaja živela je punim plućima, bila na vrhuncu svoje karijere s milionima obožavatelja širom sveta koji su joj se divili zbog talenta, ali i lepote. Ipak, sve je nažalost prekinuto 25. avgusta 2001. godine u tragičnoj avionskoj nesreći u kojoj je miljenica publike izgubila života.

Tada 22-godišnja Alaja bila je upravo završila snimanje svog poslednjeg muzičkog spota na Bahamima za singl "Rock the Boat" i vraćala se kući u SAD, ali avion kojim su ona i njena ekipa putovali imao je znatno više prtljaga i opreme nego što je bilo dopušteno, a i putnika više nego je smeo da prevozi. Osim nje živote je izgubilo osmoro članova njenog tima i to samo 60 metara od mesta sa kog su uzleteli.

Rezultati istrage nesreće pokazali su da je pilot lažirao potrebne sertifikate kako bi dobio dozvolu za let, a utvrđeno je i da je u trenutku nesreće bio pod uticajem opijata i alkohola, ali i da su na put krenuli dan ranije nego što je to bilo planirano.

"Ta četiri dana bila su svima predivna. Radili smo svi zajedno kao porodica, a subota je bila zadnji dan snimanja i bio je jedan od najboljih u eloj mojoj karijeri. Osećali smo se posebno zbog nečega, kao da zaista pripadamo u njenoj pesmi", izjavio je jednom prilikom reditelj spota Hajp Viliams.

Njen poslednji ispraćaj bio je zamišljen kao privatna ceremonija, ali okupilo se čak 800 ljudi koji su se hteli da se oproste od nje među kojima su bile i brojne slavne zvezde poput njene prijateljice Misi Eliot, Gledis King, Lil Kim, Timberlena i Šona Kombsa.

Alaja je u nasljeđe ostavila brojne muzičke hitove poput "If Your Girl Only Knew", "Hot like Fire" i "4 Page Letter" i svoje najuspešnije albume "Age Ain't Nothing but a Number", "One in a Million" i "Aaliyah".

Ostaće zapamćena kao jedna od najuspešnijih R&B umetnica svih vremena, kao i po glavnoj ulozi u filmu "Romeo mora da umre". U videu možete pogledati prilog o njenon životu, kao i izveštaj sa mesta nesreće: