Pre sedam godina ceo svet pevao je "Timber", a njene pesme imale su na stotine miliona pregleda...

Činilo se da je živi život iz snova, ali dok su svi mislili da je na vrhu sveta, Keša je iza maske nasmejane devojke krila ogomne tajne. Svoj uspeh platila je skupo, a sve se to odrazilo na nju tokom predhodnih par godina.

Keša Rouz Sebert, kako joj je pravo ime, ušla je u svet muzike još sa 18 godina, kada je potpisala ugovor sa Kemosabe Records, a samo par godina kasnije, postigla je prvi veliki uspeh sa reperom Floridom i pesmom "Right Round". 

Usledili su hitovi poput "Tik Tok", "Take it off", "Blah blah blah", "We R Who We R"... i mnogi drugi... 

Od 2013. godine, Kesha je prodala preko 33 miliona kombinovanih pesama i melodija zvona samo u SAD-u i preko 55 miliona širom sveta do danas. Takođe je navedena kao 26. vrhunski umetnik na Bilbordovim top listama za kraj decenije od 2010. do 2019. Dobila je nekoliko nagrada i nominacija, uključujući pobedu na MTV Europe Music Award za najbolji novi čin 2010. Keša je takođe napisala i brojne pesme za druge umetnike, uključujući Britni Spirs, Arianu Grande, Majli Sajrus i mnoge druge. 

Publika ju je obožavala zbog catchy melodija i neobičnog stila zbog kog se izdvajala od drugih. Sve je govorilo da je nastala nova velika zvezda. Međutim, onda su stvari krenule nizbrdo. 

Otkrilo se da ju je menadžer Lukas Gotvald, poznatiji kao Doktor Luk fizički i psihički zlostavljao godinama, a ona nije smela da kaže ni reč protiv čoveka koji ju je vinuo u zvezde jer su na njegovoj strani bili novac i moć, dok je ona bila samo još jedna 20-godišnjakinja.

Njen mentor i producent poslednjih 10 godina ju je drogirao, silovao i emotivno upropastio, kontrolišući njenu karijeru i život uz pomoć manipulacije i pretnji. Keša je otkrila kako je ovakvo ponašanje odmah rezultirao poremećajem u njenoj ishrani, kao i konstantnom potrebom za terapijom. Kad je shvatila da bi je nastavak saradnje "ubio", pevačica je odlučila da izađe pred javnost i otkrije celu istinu.

Pevačica je rešila da presavije tabak i tuži menadžera za silovanje. Iako je mislila da će na taj način prekinuti pakao i konačno se osloboditi mračne strane slave, te posvetiti pisanju tekstova, komponovanju i izvođenju muzike pred milionima, ništa nije bilo onako kako se nadala. Naprotiv. 

Sasvim neočekivano, ovaj pokušaj da se istrgne iz kandži napasnika odveo ju je još dublje nego što je bila pre. Zbog nemogućnosti da na sudu dokaže krivicu Doktor Luka, ona je ostala prepuštena na milost i nemilost svom zlostavljaču koji je doneo odluku da stavi tačku na njenu karijeru koja je do tada bila u konstantnom usponu.

Ali to nije bilo sve. Koliko je bespomoćna shvatila je kada je pokušala da samostalno snimi album. Bez patronata jedne od najuticajnijih muzičkih kuća na svetu, i bez podrške onih koji su je učinili svetskom zvezdom, ovu mladu devojku je dočekao hladan tuš. Odluka je jasna - moraće da čeka još četiri godine kako bi smela da koristi sopstveni glas u javne svrhe jer, jer tako stoji u ugovoru koji je potpisala. Tako je ispalo da oni bukvalno "poseduju njen glas", a to je bio, po Kešinom priznanju, najmučniji period u njenom životu.

Pevačica je dobila ogromnu podršku javnosti, ali to nije umanjilo odluku i samog Sonija koji su predložili krajnje banalni predlog.

Naime, umesto da Sony pomogne u ovoj izuzetno osetljivoj priči, velika muzička kuća je izabrala da stane na stranu Gotvalda. Iako je Sony izjavio kako Kesha i Gottwald ne moraju više nikad da se nađu u istoj prostoriji i da će njoj biti dopušteno da stvara i snima bez njegovog direktnog uplitanja, ovim stavom i odlukama ljudi ispred Sonyja samo umanjuju strahotu koju je počinio Dr. Luke, a samo saznanje da bi on i dalje bio u neku ruku "Keshin šef" definitivno bi uticao na kompletno psihičko stanje pevačice.

Slomljena pop princeza se povukla iz javnosti, bez mogućnosti da na bilo koji način zaradi za život, da bi se 2017. godine, nakon dugog sudskog procesa, vratila na muzičku scenu albumom "Rainbow".

Pevačica je tada sa javnošću poželela da podeli dramatičnu ispovest o borbi sa ozbiljnim zdravstvenim problemom sa kojim se suočila, a upravo tokom ove za nju najveće životne bitke nastale su neke od najlepših pesama u njenoj karijeri koje krase njen album.

U intevjuu za "Good morning America", pevačica je prvi put podelila sa publikom sve ono sa čim se suočavala tokom tog perioda. 

- Bila sam na veoma mračnom mestu. Bila sam sama i uplašena na klinici za rehabilitaciju zbog poremećaja ishrane koji se potpuno otrgao kontroli. Nisam bila u mogućnosti da koristim bilo koji od elektronskih uređaja, dakle - bez telefona, bez kompjutera, razmenjivanja poruka i društvenih mreža. U početku mi takođe nisu dozvoljavali ni bilo koji od muzičkih instrumenata. Molila sam ih da mi dozvole da koristim klavijaturu, makar i onu dečju - rekla je Keša. 

- Bila sam preplavljena emocijama i nisam imala drugi način da se izborim sa njima. Pisanje pesama bilo je jedino što mi je pomagalo. Bilo je nemilosrdno. Sećam se da sam ih molila i molila, sve dok mi na kraju nisu dozvolili korišćenje klavijature na samo jedan sat dnevno. Moj momak Bred poslao mi je njegovu klavijaturu i par starih slušalica koje su se raspadale. Svakog dana sedela sam na podu i svirala. Tako je nastala pesma Rainbow - objasnila je pevačica i dodala da je cela ideja za album nastala iz njenih suza.

- Čitava ideja za album i turneju proizašla je iz gomile mojih suza, pevanja i sanjanja dok ne istekne tih sat vremena i dok mi ponovo ne oduzmu klavijaturu. Svakog dana sam plakala i svirala tu pesmu jer sam znala da je preda mnom neverovatno težak period. Znala sam da moram da se promenim i naučim da vodim računa i volim sebe, a nisam znala čak ni odakle da počnem. Pesma "Rainbow" bila je početak. Ta pesma i njen tekst bili su pismo koje sam uputila samoj sebi kao obećanje da ću se ubuduće brinuti o sebi i da ću biti dobro. Tokom ovih teških dana punih emocija tokom rehabilitacije, počela sam da zamišljam dan kada ću objaviti novi album i nazvati ga "Rainbow" (Duga). Dugo nisam bila sigurna da li je ta ideja samo moja fantazija, duh koji me tera da se budim i ustajem iz kreveta, ili bi zaista mogla da se obistini. Ali sam se čvrsto držala te ideje, jer je ona u tom trenutku bila sve što imam. Neprestano sam ponavljala sebi da ću objaviti taj album. Znam da mi je on spasao život.

- Želela sam da ga nazovem "Rainbow", jer nakon svake oluje dolazi duga, a ja sam prošla kroz mnoge stvari koje se mogu nazvati "olujom" u mom životu. Ovo je bio moj način da objasnim sebi da ću prebroditi sve. Nekada sam bila veoma zla prema sebi. "Duga" je moje pismo o hrabrosti i obećanje da ću započeti novo poglavlje u svom životu, u kom ću biti mnogo bolja prema sebi - iskreno je otkrila Keša.

U proteklom periodu, pevačica je često imala i višak kilograma, te su je nebrojneno puta uslikali u više nego nereprezentativnim izdanjima.

kesha
Media-Mode / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

 Tokom 2020. nosila je tamnu kosu zbog koje je mnogi nisu prepoznali, a u brojnim emisijama gostovala je u veoma čudnim izdanjima i delovala izmučeno, umorno i kao da nije prisebna.

Međutim, čini se da su loši dani zaista iza nje konačno, kao i da s eposvetila zdravom načinu života, te danas izgled bolje nego ikad. 

Redovno ide u teretanu i korigovala je ishranu, što potvrđuje i paparaco fotka nakon što su je uočili nakon treninga. 

kesha
DIGGZY/JP / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Međutim, Keša je u jednom od poslednjih intervjua naglasila da više ne želi da se osvrće na prethodnih nekoliko godina, koje su ostavile traga na njenoj duši za sva vremena, te da će se fokusirati samo na ono što je ispred nje. 

Poslednju izhavu dala je u januaru ove godine, kada je pričala o novoj muzici, te se zaista nadamo da će nekada blostava zvezda svetske scene ipak uspeti da vrati svoj stari sjaj, ako ništa, makar u inat sve lošem što joj se dogodilo.