Leona Luis (36) proslavila se 2006. kada je zbog svog izvanrednog glasa pobedila u britanskom šou "X Factor" i dobila ugovor s diskografskom kućom mužičkog maga Sajmona Kauela.

Bila je otpočetka favorit i više bi ljudi iznenadio drukčiji ishod od ovog, a njena obrada pesme Keli Klarkson "A Moment Like This" postala je tada veliki božićni hit i obarala je rekorde.

Usledila je Leonina ljubavna balada "Bleeding Love", koja je bila sedam nedelja na vrhu britanskih, mužičkih letstvica, ali njen odnos sa Sajmonom se pogoršao i odlučila je da želi da ode iz njegove diskografske kuće Syco.  Pevačica je progovorila o tom važnom delu njene karijere i priznala da je osećala da njena karijera nije dobila dovoljno pažnje od Kauela.

"Uvek sam bila vesela osoba i kad su me roditelji videli takvu, rekli su da moram nešto da učinim. Ipak, kad si nesrećan s poslovnom situacijom, to se održava na sve. Utiče na tvoju vezu i prijateljstva i ceo ti je život pogođen. To nije način na koji možeš da živiš. Smatram da moraš da prođeš kroz to kako bi nešto naučio. Neću nikad više proći kroz takvu situaciju", ispričala je pevačica za britanske medije.

Leona je 2010. prekinula vezu s ljubavi iz detinjstva Luom Al-Čamom i ubrzo je pronašla sreću s nemačkim plesačem i koreografom Denisom Jauhom. Par se venčao u septembru 2019. u Toskani.

Leonu i Denisa je spojio posao. Naime, upoznali su se 2010. kada je je on bio jedan od plesača na njenoj turneji "The Labyrinth". Pevačica ga često naziva svojom stenom.

"On je najbolja i najpažljivija osoba koju sam ikad upoznala", rekla je o svom suprugu koji ju je zaprosio na odmoru u Portoriku.

Ipak, njen raskiid s bivšim dečkom Luom se malo zakomplikovao. On je hteo da mu isplati iznos od milion funti jer joj je pomogao u karijeri. Naime, Lu je bio taj koji ju je prijavio u popularni šou, zbog čega je preuzeo zasluge i za njen ostvareni uspeh.

Leona mu je ponudila kuću u Londonu čija je vrednost bila procenjena na pola milona, ali on time nije bio zadovoljan jer je smatrao da poseduje i prava na neke njene pesme, za što zaslužuje finansijsku nadoknadu.

"Bili su u vezi više od deset godina, a on ju je uvek bodrio da iskoristi svoj talent. Čak joj je popunio i prijavu za "X Factor", rekao je 2010. godine njima blizak izvor.

Luis je progovorila i svojoj borbi s bolešću koja joj je dijagnostikovana 2017. nakon tegoba kroz koje je prolazila. Naime, ima Hashimoto bolest, autoimunu bolest štitne žlezde koja zahvata žene čak i do petnaest puta češće nego muškarce. To je najčešći uzrok hipotireoze u svetu, stanja koje ima razne negativne posledice na organizam, a uzrok je mnogih neugodnih simptoma i promena među kojima su umor, mučnine i bolovi.

"Osećala sam užasnu bol u vratu i grlu. Nisam znala šta se događa. Bilo je to teško razdoblje. Kad su mi tek dijagnostikovali bolest, bila sam skhana. Jako sam se bojala i osećala usamljeno. Osećala sam da mi telo poručuje da usporim. Počela sam da se lečim prirodnim putem i da jedem kvalitetnije. Nisam više radila nevažne stvari poput ispravljanja kose i počela sam ispočetka da radim na psihološkom i fizičkom stanju", ispričala je Leona.

Otkrila je i da želi da ima decu kao i da ona i muž Denis razmišljaju o usvajanju. "Želim decu, ali isto tako smo pričali o usvajanju. Moja mama je odrasla u hraniteljskoj porodici i niko nije hteo da je usvoji kad je bila dete. Zato bih jakovolela da usvojim dete", istakla je pevačica.